Metro's snedige columnisten en stennis om Brusselmans' smakeloze tirade

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: hoe columnisten elkaar de maat nemen en wat je vooral niet en wel moet doen in reactie op sommige schrijvers.

Elfie Tromp, hier op het Boekenbal in 2016, heeft een column in Metro. Beeld anp

Top

Nadat in Londen een man met een busje op een groepje moskeegangers was ingereden en er bij die aanslag zeker een dode en tien gewonden waren gevallen, schreef Metro-columnist Ebru Umar maandag over het voorval onder de titel 'Burgeroorlog.' Ze vond het een 'wonder' dat er nog geen burgeroorlog is uitgebroken. Umar schreef dat je als land niet 'onbeperkt vreemdelingen' kunt accepteren en niet van je 'oorspronkelijke burgers' kunt eisen dat ze 'inschikken, de boel betalen en aanslagen uit naam van de islam ondergaan. Doe je dat wel, moet je niet vreemd opkijken als ook de oorspronkelijke burgers het heft in eigen handen nemen. Met een busje op mensen inrijden.'

Oké. Het was ook warm.

Gisteren kwam Elfie Tromp in haar column, ook in Metro, terug op Umars woorden. Waar Umar aan de aanslagpleger refereerde als een oorspronkelijke burger die het heft in eigen handen had genomen, noemde collega Tromp hem een gekkie, 'het koosnaampje voor ernstig gestoorde eikels die het spoor volledig bijster zijn'. Gekkies zijn overal, schreef Tromp. Ze zijn geobsedeerd door een extreme geloofsovertuiging, hebben 'helterskelterfantasieën' of zijn suïcidaal en willen zoveel mogelijk mensen in hun dood meesleuren. Gekkies zijn nooit echt uit te roeien, schreef Tromp. 'Sommigen gespen bomgordels om. Anderen gebruiken busjes. En er is dat speciale slag gekkies dat columnist wordt.'

Julien Althuisius

Flop

Ophefje du jour: de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans die in weekblad Nieuwe Revu zangeres Anouk beschimpt. 'Een blonde del die weigert de pil te slikken', 'Ze gebruikt geen condoom omdat anders de binnenkant van haar flamoes naar verbrand rubber zou smaken.'

Vintage Brusselmans, die in zijn rubriek 'Overschatte mensen' wekelijks uithaalt volgens steeds hetzelfde patroon, naar om het even wie.

Noem het een stijlfiguur, ironie desnoods, maar leuk is het natuurlijk allang niet meer.

De reacties waren niet minder voorspelbaar. Twitter 'ontplofte' maar weer eens, maandblad Vrij Nederland hapte toe ('Seksisme!'), waarna een beroerde column alleen maar meer aandacht kreeg.

Herman Brusselmans (rechts) en Tom Lanoye op het station van Leiden in 2012. Beeld anp

Opmerkelijker was de (persoonlijke of bedrijfsmatige, dat werd niet helemaal duidelijk) actie van de chef propaganda van boekenclub CPNB. Die plaatste zich op de zetel van de rechter, uit naam van de bekende romanschrijfster Anouk.

Het vonnis: Revu ontvangt geen persberichten ('Boekenweek opnieuw weergaloos succes!') meer van de CPNB, en het blad hoeft ook niet meer te hopen op kaartjes voor het Boekenbal.

Zo haalde een smakeloos stukje ook het slechtste naar boven bij anderen. Intussen deed Anouk zelf het enige juiste: zwijgen en negeren.

Verreweg het verstandigst voor velen.

Jean-Pierre Geelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.