'Meth steeds populairder in Nederlandse gayscene'

De drug methamfetamine, beter bekend als crystal meth, is in Nederland aan een opmars bezig. In de gayscene heeft de drug de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, blijkt uit onderzoek van stichting Mainline en Soa Aids Nederland.

De drug crystal meth wordt steeds populairder in de Nederlandse gayscene, constateren hulpverleners Beeld afp
De drug crystal meth wordt steeds populairder in de Nederlandse gayscene, constateren hulpverlenersBeeld afp

Het lijkt vooralsnog te gaan om een kleine groep mannen die de drug gebruikt vlak voor of tijdens de seks, melden de hulporganisaties in het signaleringsrapport 'Tina en Slammen'.

Aanleiding voor het onderzoek waren de toenemende signalen dat het gebruik binnen die groep wel groeiende is en vragen van hiv- en soa-verpleegkundigen die steeds vaker te maken krijgen met mannen die crystal meth gebruiken. Daarnaast neemt het aantal meth-gerelateerde incidenten toe: in 2013 en 2014 kwamen verscheidene gebruikers binnen bij de spoedeisende hulp.

Vooral het 'slammen', injecteren, van 'tina', de straatnaam voor crystal meth, kan gevaarlijk zijn, waarschuwen de hulporganisaties. De zogenaamde slammers gebruiken vaak minder beschermende maatregelen en lopen daarmee het risico geïnfecteerd te worden met overdraagbare ziektes als hiv en hepatitis C.

Een reden voor de groeiende populariteit van het middel is de zakkende prijs. Crystal meth is nu nog relatief duur, zo'n 100 tot 150 euro per gram, maar de verwachting is dat het verder in prijs zal dalen. De hulpinstanties vrezen dat de prijsdaling grensverlagend zal werken.

In het rapport doen Mainline en Soa Aids Nederland aanbevelingen aan instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en hiv- en soa-zorg. 'In Nederland hebben we nog geen goed antwoord op deze nieuwe trend in middelengebruik bij de seks, terwijl de informatie- en hulpbehoefte onder de groep gebruikers groot is.'

Graadmeter

Omdat het rapport zich voornamelijk richt op seksgerelateerd methgebruik in de gayscene, kunnen de onderzoekers geen uitspraken doen over de totale omvang van het gebruik in Nederland. Wel kan de groeiende populariteit onder homoseksuele mannen gezien worden als een graadmeter. Met het gebruik van xtc, ketamine en ghb liep de gayscene ook voorop. Het zou dus kunnen dat ook crystal meth overslaat naar andere subgroepen. In Londen en Berlijn is die trend volgens het signaleringsrapport al zichtbaar.

In Nederland is de drug vooral bekend van de Amerikaanse tv-serie Breaking Bad. In de Verenigde Staten is het middel al sinds de jaren '80 populair onder drugsgebruikers, omdat het daar relatief goedkoop is en bovendien makkelijk te produceren met behulp van chemische middelen die grotendeels gewoon te vinden zijn in het keukenkastje.

De schadelijke effecten van crystal meth zijn echter ook al jaren berucht. Veelvuldig gebruik van het middel kan leiden tot een zeer slechte seksuele, fysieke en geestelijke gezondheid.

De Duitse douane toont aan de Tsjechische grens in beslag genomen crystal meth Beeld epa
De Duitse douane toont aan de Tsjechische grens in beslag genomen crystal methBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
┬ę 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden