Meten is weten

Er mocht door het publiek bij het tweede presidentiële debat in Nashville niet worden ‘gevloekt of gescholden’, maar ‘thuis hoeven die beperkingen natuurlijk niet te gelden’, hield presentator Tom Brokaw de tv-kijkers voor....

Wim de Jong

Ook aan de omlijsting van de live-uitzending door de NOS kon je je moeilijk storen. Astrid Kersseboom sprak voorafgaand en na het debat met VS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal over het gebodene. En anders dan collega Willem Lust van NOVA heeft deze pas 32-jarige, adellijke ridder weinig omhaal van woorden en vreemde aangezichtsgymnastiek nodig om zijn punt te maken.

Aardig nieuwigheidje in de registratie van het debat bij CNN was dat daar onderin beeld een soort cardiogram meeliep dat bij verschillende onderwerpen in het debat aangaf wat een groep twijfelstemmers uit Ohio op dat moment van Obama of McCain dacht. Nog vóór Bosch van Rosenthal zelf zijn eindoordeel over het debat velde, kon je je indrukken aldus aan die van andere kijkers toetsen. Stel je het gevoel van nationale verbondenheid eens voor als Hilversum ook zo’n meetinstrumentje onder ons zou verdelen en, zeg, Jeroen Pauw weer eens te ver zou onderuitzakken.

Verder keek en kijk ik zoveel mogelijk naar Geschiedenis TV, dat deze week geheel in het teken staat van vijftig jaar Nederpop en daarvoor uitpakt met oude muziekprogramma’s. Sinds maandag kwamen bijvoorbeeld Herman Brood, Q65, ZZ en de Maskers, en Harry Muskee voorbij. Op het programma staan nog afleveringen van Loladamusica, Van Oekels Discohoek en Jonge Helden, en docu’s over Hitweek en de opkomst van de psychedelische sound en house.

Persoonlijk was ik nogal onder de indruk van een hervertoonde aflevering van Moef Ga-Ga uit 1968. Clips in zwartwit, opgenomen bij slooppanden aan het Amsterdamse Kattenburg, met Manfred Mann, Arthur Conley, Boudewijn de Groot en Elly Zuiderveld. Ik kan me van het programma weliswaar niets meer herinneren, maar bij het horen van de tekstregel ‘Ik draag op mijn borsten een sleutel van goud’ uit Meester Prikkebeen kon ik op de zekerheid van een oud maar betrouwbaar meetinstrument uit mijn jongensjaren terugvallen: verdomd, zo begon dus ooit die opwinding over borsten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden