Metaalbedrijven verwachten krimp

Bedrijven in de metaalsector houden enstig rekening met krimp. De omzet zal in 2001 met 2 procent dalen. Volgend jaar denken de metaalbedrijven slechts met 1 procent te groeien....

De lagere omzet is te wijten aan de afgenomen export (- 3 procent) in 2001 van metaalproducten. De omzet in de binnenlandse markt blijft dit jaar wel constant, aldus FME-CWM.

Ook ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf zijn somber gestemd over de omzetten in de metaalsector. Het aantal binnenlandse orders is bij hen in het tweede en derde kwartaal van 2001 niet meer toegenomen. Nog maar 7 procent van de ondernemers is tevreden over zijn orderportefeuille, terwijl een halfjaar geleden 31 procent van ondernemers nog optimistisch was over het aantal opdrachten. Dat blijkt uit een enquête van werkgeversorganisatie Metaalunie.

De sombere vooruitzichten voor bedrijven in de metaal hebben hun weerslag op de werkgelegenheid. Het aantal banen zal in de metaalsector in 2001 met 2 procent afnemen en in 2003 zelfs met 3,5 procent, zegt FME-CWM. Momenteel zijn 275 duizend mensen werkzaam in de grootmetaal. Zo'n 20- à 25 duizend tijdelijke banen zijn komen te vervallen.

Volgens de Metaalunie neemt bij de kleinere ondernemers het aantal banen nog wel toe. Wel is het aantal openstaande vacatures sinds lange tijd gedaald van 7 procent naar 4 procent.

Traditiegetrouw voelt de metaalindustrie de economische gevolgen het eerst. 'De metaalelektro is een betrouwbare graadmeter', stelt voorzitter A. Kraaijeveld van FME-CWM. 'Wij voelen direct de kou en zien als eerste de zon gloren.'

Kraaijeveld vindt gezien de uitkomsten van zijn enquête de voorspellingen van het Centraal Planbureau over de economische groei te optimistisch klinken. De voorspelling van 1,5 procent groei lijkt hem 'aan de hoge kant'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden