POSTUUMTRINI LOPEZ

Met zijn If I Had a Hammer toerde Trini Lopez (1937-2020) onvermoeibaar de wereld over

Trini Lopez, de zanger en gitarist die wereldberoemd werd met zijn tropische vertolking van If I Had a Hammer, is dinsdag op 83-jarige leeftijd in het Californische Palm Springs overleden aan covid-19.

Violist en orkestleider Andre Rieu (rechts) samen met Trini Lopez in de studio van Rieu in Maastricht.  Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa
Violist en orkestleider Andre Rieu (rechts) samen met Trini Lopez in de studio van Rieu in Maastricht.Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa

In 2013 speelde hij op het Vrijthof in Maastricht, in concert met violist André Rieu. Het was een zeldzame verschijning, want Trini Lopez trad niet vaak meer op. Natuurlijk werd in Maastricht zijn wereldhit If I Had a Hammer ingezet, het door Pete Seeger geschreven burgerrechtenlied waaraan hij zijn leven lang verbonden zou blijven en dat na zijn vertolking zou voortbestaan in ontelbaar veel varianten, gezongen van voetbalstadions tot carnavalsfeesten.

Trini Lopez in 1969 in Palm Springs, California, de stad waar hij gisteren overleed.  Beeld Getty
Trini Lopez in 1969 in Palm Springs, California, de stad waar hij gisteren overleed.Beeld Getty

Lopez, geboren in 1937 in Dallas, Texas, kwam uit een muzikaal Mexicaans gezin. Zijn vader en broer Jesse zongen, en ook Trini begon een bandje waarmee hij in de jaren vijftig het show- en nachtclubcircuit bestormde. Lopez speelde geregeld in de beroemde Las Vegas Club van Jack Ruby, de man die in 1963 Kennedy-moordenaar Lee Harvey Oswald doodschoot.

In de vroege jaren zestig bracht Trini Lopez solo een aantal singles uit, en die werden opgepikt door producers en clubeigenaren. In de club PJ’s in Hollywood kreeg Lopez een vaste podiumplaats, en hij kwam in contact met de grote zanger Frank Sinatra. In 1963 verscheen het livealbum Trini Lopez at PJ’s, gemaakt in samenspraak met Sinatra. De plaat zou de carrière van Lopez doen ontbranden.

Trini Lopez in 1968 op de set van het tv-programma ‘Hippodrome Show’.
 Beeld Popperfoto via Getty Images
Trini Lopez in 1968 op de set van het tv-programma ‘Hippodrome Show’.Beeld Popperfoto via Getty Images

Zijn bewerkingen van traditionele folksongs als La Bamba, Lemon Tree en vooral If I Had a Hammer sloegen aan, dankzij de Mexicaanse en rumba-achtige gitaarslag van Lopez die de liedjes een tropisch tintje gaf. De gitaarfabrikant Gibson vroeg Lopez een gitaar te ontwerpen en bracht eind jaren zestig de modellen Trini Lopez Standard en de Trini Lopez Deluxe uit, die nog altijd geliefde verzamelobjecten zijn.

Lopez bracht in de jaren zestig een reeks singles uit, en werd een geziene gast in het nachtclub- en casinocircuit. Lopez probeerde voet aan de grond te krijgen in Hollywood en speelde in een aantal films, waaronder The Dirty Dozen (1967). Maar de acteurscarrière kwam niet helemaal van de grond, en Lopez viel terug op zijn gitaar en het beroemde latin- en nachtclubrepertoire.

Nieuwe hits scoorde Lopez in zijn nadagen niet, maar hij trok onvermoeibaar de wereld over, en speelde volop in Europa en Zuid-Amerika.

Trini Lopez (links) in 1964 samen met Sammy Davis Jr. in New York. Beeld Getty
Trini Lopez (links) in 1964 samen met Sammy Davis Jr. in New York.Beeld Getty

Volgens zijn muzikale vriend en zakenpartner Joe Chavira was Lopez de afgelopen weken bezig met de opnamen van een benefietlied, waarmee hij de coronanood wilde lenigen. Maar Lopez raakte zelf besmet met het coronavirus, en dinsdag overleed hij aan de gevolgen in een ziekenhuis in Palm Springs, Californië. Trini Lopez is 83 jaar geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden