Met Zia Mahmood is het genieten

In de jaren dertig trokken de krachtmetingen tussen de Oude en Nieuwe wereld veel belangstelling, en haalden die de voorpagina van de New York Times....

Zie diagram 1

Duboin-Sementa(Italië) gooiden een lastige hindernis op voor noord-zuid met een vederlichte 1(een derdehandsje) opening en 2SA(inviterend voor 4) door oost. Noord-zuid speelden 3 foutloos tegen: A, H en een ruitenswitch voor H, de schoppensnit en de troeven van noord getrokken. A, een klaveren getroefd, de laatste ruiten van west getroefd. 9 uit oost en zuid zat op zijn post, blokte met 10 zodat de leider drie hartenslagen verloor voor één down.

De Noren Borgeland-Saelinsminde wonnen voor Europa het spel door als noord-zuid op vierhoogte het avontuur te zoeken.

Ook hier de semi-psyche met 1. Zuid had na 2SA de beschikking over een informatiedoublet, alsof oost de schoppenopening van west met 2 steunde. Na 3SA gaf zuid met 4 aan niet in de manche te zijn geïnteresseerd waarna noord wijselijk paste.

West kwam uit met schoppen, getroefd in zuid. De leider speelde ruiten naar B en kreeg na A en H in ruiten een introever. Oost speelde troef voor A, ook H, met een ingetroefde schoppen naar zuid voor de twee vrije ruitenslagen waarna de snit op H goed was voor tien slagen: +130 en 2-0 voor Europa.

Met Zia Mahmood is het vaak genieten. In diagram 2 produceerde hij achteloos de winnende speelwijze.

Zie diagram 2

Met beide zwarte heren verkeerd geplaatst en een lastige 5-0 verdeling in troef leek 4 in grot gevaar. Zia (Pakistaan van geboorte maar al lang tot Amerikaan genaturaliseerd) deed het afspel op kinderspel lijken. West kwam tegen 4 uit met A, oost speelde B bij (hoog-laag van doubleton). West schatte zuid op een singleton ruiten en speelde harten na via V voor H in zuid.

De leider sneed op H zodat oost aan slag kwam en klaveren vervolgde voor V in de dummy. Een ruiten getroefd, en – vertrouwend op een drie-drie verdeling van de klaveren – voor de tweede keer in klaveren naar de dummy om een ruiten te troeven. Dan naar A overgestoken en de laatste ruiten, oost troefde voor met 7 maar zuid troefde over met 9 en speelde B. H was de derde maar ook laatste slag voor oost-west: +420 (tegen 400 van een vlijmscherpe 3SA op de andere tafel)en 2-0 voor de VS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden