Met z'n allen tegen een Limburger met krullen

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant

Reageren?

twaalfdeman@volkskrant.nl

In de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM werd maandagochtend aan Hugo Borst gevraagd wie de wanker van het weekeinde was. Wanker is een Engels woord. Het betekent rukker.

Borst beantwoordde de vraag met een raadsel. 'Het komt uit Limburg, heeft krulletjeshaar en laat permanent een slijmspoor op het veld achter.' Beelen, geen groot voetbalkenner, wist het niet.

Borst zei dat het Mark van Bommel was, een voetballer met een 'bedenkelijke reputatie', ja, een 'klein smeerpijpje' zelfs, al gaf hij toe dat je dat in het veld goed kunt gebruiken.

Ik dacht dat Borst zich uit het meningencircus had teruggetrokken om mooie boeken te schrijven, iets wat ik zeer toejuichte. Kennelijk kon hij het verlangen niet meer onderdrukken om in een paar minuutjes op de radio met wat gevatte oneliners voetballers en trainers doormidden te zagen.

Beelen vraagt, Borst draait en Van Bommel is een voetballer die op het veld een permanent slijmspoor achterlaat, onder meer omdat hij in de eerste vier competitiewedstrijden van PSV vier gele kaarten heeft gekregen. Dat is nog nóóit gebeurd, zei Borst met de (hopelijk) gespeelde verontwaardiging van een zedenmeester.

Het woord nooit werd beklemtoond op een manier die suggereerde dat Van Bommel een doodzonde heeft begaan. Ik geef toe, erg handig is het niet om vier gele kaarten te krijgen in vier wedstrijden en sportief is het evenmin, maar het gaat vrij ver om Van Bommel op grond hiervan tot rukker van het weekeinde uit te roepen.

Hij heeft niet nagetrapt, iemand invalide geschopt of een elleboog in het gelaat van een tegenstander geplant. Toch worden vooral die gele kaarten onder de aandacht gebracht, niet het spel van een middenvelder die in Nederland op eenzame hoogte staat. Is er in de suffe Nederlandse voetbalcompetitie eindelijk een voetballer met een onvervalste winnaarsmentaliteit, is het weer niet goed.

Vanuit de Randstad worden gretig de tekortkomingen van de Limburger belicht. Dat is zijn tamelijk droeve lot. Het sentiment zorgde er afgelopen zomer voor dat hij aan het EK begon als aanvoerder van Oranje en eindigde als de schoonzoon van de bondscoach. Voel het verschil.

Nieuw is het overigens niet. Al in de jaren zeventig overkwam het Willy van der Kuijlen en Jan van Beveren, twee gezichtsbepalende spelers van PSV.

In drie landen werd Van Bommel acht maal landskampioen, met PSV, Barcelona, Bayern München en AC Milan, niet de lulligste clubs. Hij speelde 79 interlands en het waren er honderd geweest als de toenmalige bondscoach Van Basten geen bloedhekel aan hem had gehad en alleen maar zijn zwakke punten wenste te zien.

Op het laatste EK speelde hij niet best, maar gaf hij zich volledig. Van Bommel ging nooit een confrontatie met de pers uit de weg en nam als aanvoerder iedereen voorbeeldig in bescherming, de coach natuurlijk, maar ook een paar mokkende druiloren in de selectie.

Vlak nadat hij zondag tegen AZ een gele kaart had gekregen, maakte Van Bommel een doelpunt waarmee hij PSV op voorsprong zette en de tot tien spelers uitgedunde tegenstander velde. Borst noemde het terecht een fantastisch doelpunt.

Het lijkt er misschien op dat ik overdreef, om mijn punt te maken, maar de manier waarop Van Bommel de bal in de rechterhoek schoot is alleen voorbehouden aan voetballers uit de wereldtop. Het was een juweel, maar in plaats van complimenten oogstte Van Bommel hoon, vanwege die gele kaarten en zijn pleidooi om het strafsysteem aan te passen - wat inderdaad niet handig was, maar tegelijkertijd best grappig.

Borst praatte Beelen even bij en zei dat Van Bommel had gepleit voor minder zware straffen. Ja, zei Beelen, dan ben je inderdaad de wanker van het weekeinde. Daarna werd gelukkig een plaat van Green Day gedraaid en ging iedereen weer wat anders doen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden