Met wijs bedoelde levenslessen maakt Rostelli het beste los

Roland van den Berg is een man die niet in toeval gelooft, maar zich graag laat fascineren door 'het ontastbare'....

Wie wel eens een show van Nederlands eigen prince of darkness heeft bijgewoond, weet dat Rostelli gaarne de vruchten plukt van de onvermoede gaven waarover de vrijwilligers op het podium, zijn podium, beschikken. Links geeft een deelnemer zich over aan het gretig naar binnen slokken van een citroen, in het midden wordt er eentje so ganz nebenbei van zijn rookverslaving af geholpen, rechts staat iemand als een dolle op een denkbeeldige saxofoon te blazen. Zij verkeren onder de invloed van Rasti Rostelli en het publiek mag daarvan genieten, ja, dat is lachen.

In zijn jongste geschrift schaart Rasti Rostelli deze spannende gebeurtenissen onder 'esoterie', wat iets anders is dan 'occulte of duistere macht'. Met deze 'levenskracht', schrijft Rostelli, kunnen mensen 'het beste uit zichzelf naar boven halen' (waaronder wij dan kennelijk ook het onder hypnose nuttigen van een sappig citroentje mogen verstaan). En hierna komen, in de 175 pagina's die de koper voor zijn f 29,90 ontvangt, anekdotes voorbij en wijs bedoelde levenslessen waaruit valt op te maken dat Rasti Rostelli een doodgewone, doodgoeie goser is. Rasti Rostelli is een beetje onze vriend, iemand die ons dichter bij onszelf tracht te brengen. Hoogtepunt van zijn relaas: de Avonturen van Rasti Rostelli, pardon: Ronald van den Berg, als Christen. Graag en vaak ging hij de straat op om het Woord te verkondigen.

Voorts geeft Rostelli tips, een heleboel goede raad, over oefeningen in meditatie en zelfhypnose, en over 'onbewuste visualisatie'. Maar zijn eigen geheim geeft hij niet prijs. Natuurlijk niet. Hij zou gek zijn.

Henrico Prins

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden