Column

Met welke PVV-stemmers kun je bevriend raken?

Lia en Marinus klagen niet en kiezen toch weer Wilders.

Marinus en Lia Terpstra.

Geen PVV-stemmers onder je vrienden, dat schijnt in tijden van identiteitspolitiek ook al een probleem voor je journalistieke geloofwaardigheid te zijn, als we sommige collega's moeten geloven. Zelf zien die er trouwens geen been in anonieme PVV-ers te citeren, wat ook niet echt op een overmaat aan wederzijds vertrouwen wijst.

Ik ken aardig wat PVV-stemmers, dus ik draaide de kwestie maar eens om. Met wie zou ik eventueel bevriend kunnen raken? Geen twijfel over: Lia en haar man Marinus Terpstra uit Almere.

Vijf jaar geleden redden ze mij op de 50PlusBeurs in Utrecht van een Tempur-matrassenverkoper. Ik stond daar toevallig net wat vertederd op te schrijven hoe voorzichtig de grote Marinus zo'n Tempur-matras probeerde ('Een Sensatie in Comfort'), toen de verkoper me opeens hardhandig uit zijn beurskraam smeet. Waarop Lia zich prompt solidair met de vrije nieuwsgaring verklaarde: zij was nu 'helemaal klaar' met Tempur.

Uitgelaten door alle consternatie gingen we koffiedrinken. Ik vroeg wat ze gestemd hadden, want ik zocht daar 50 Plus-kiezers. 'PVV!', straalden zij. Sindsdien ga ik rond verkiezingen bij ze langs om te vragen of ze al 'van gedachten zijn veranderd', ha, ha. Waarop zij in koor roepen: 'Nee!'

Als het niet ook een klein beetje grappig was zou het je tot wanhoop drijven. Begrijpen ze heel goed.

Ik: 'Want jullie zijn niet boos maar tevreden.'

Lia: 'Wij zijn hartstikke tevreden.'

Marinus: 'En we hebben genoeg pensioen!'

'Wij zijn hartstikke tevreden.'

Samen hebben ze een lange carrière in de uitvaartbranche achter de rug, als lijkwagenchauffeur en aulabediende. En dáárvoor heeft Marinus de IJtunnel nog helpen aanleggen, gevaarlijk werk, 30 meter onder water. Ze woonden in de Indische buurt in Amsterdam, verhuisden naar Osdorp toen de kinderen kwamen en bij de derde naar Almere. Echte PvdA'ers , 'tot dat geen arbeiderspartij meer was'. Toen de VVD, daarna Fortuyn, en Wilders.

Marinus schildert graag Hollandse landschappen. Lia speelt tot diep in de nacht kaartspelletjes op Facebook. Ze lezen De Telegraaf, wanneer ze zelf niet uit haar woorden komt leest Lia stukjes voor die ze heeft uitgeknipt en in een mapje bewaart ('Hier: Linkse verbinding is een holle kreet'), columns van Nausicaa Marbe vooral: 'Die is toch Marokkaans?' Roemeense ouders, zeg ik.

Lia tobt veel over vluchtelingen, de 'schandalige toestanden met die bootjes', en hoe 'die arme mensen' als ze net zijn aankomen worden weggestuurd: 'Het verschil tussen ons en hun is veel te groot'. Daarom vinden ze het ook een 'belachelijk' idee van Wilders dat hij alle grenzen zou willen sluiten, of de ontwikkelingshulp afschaffen. Net zo 'idioot' als zijn eventuele koranverbod of het sluiten van alle moskeeën.

Hollands winterlandschapje met molen door Marinus.

Waarom stemmen ze dan in 's hemelsnaam weer PVV?

Zegt Lia: 'Voor een veiliger Nederland. Al hebben wij nergens last van.'

Dit is trouwens niet helemaal waar. Tijdens het winkelen heeft een jongen zomaar de gouden kettinkjes van Lia's hals gerukt, ze zijn zich rot geschrokken. Dus die zeshonderd criminele veelplegers uit Amsterdam, zegt ze, om dát soort mensen gaat het.

'Maar verder hebben wij zelf echt een hele leuke straat.'

De Molenbuurt. Ze waren de eerste bewoners en wonen er nu met Marokkanen, Antillianen en Pakistanen. De buurman is Turks en toen die last had van wat boompjes in hun tuin, hebben ze die 'even voor hem gekapt', dat sprak vanzelf.

Bang voor aanslagen in Nederland zijn ze ook al niet. Dus hóézo nog PVV?

'Tegen de arrogantie natuurlijk!'

Holle kreten. Die hakken er hier al jaren in.

Rutte, die na jaren bezuinigen opeens 2 miljard voor verpleeghuizen belooft: 'Ga toch heen! Zijn wij kinderen die je een lolly geeft om straks weer af te pakken? Het is gewoon belédigend.'

Asscher, die Samsom laat zakken: 'Hou toch op! Matennaaierij!'

En Pechtold, 'die heeft de arrogantie uitgevonden'.

De bel gaat: zoon Marco en Trees, die ook op Wilders stemde. Inmiddels overweegt zij de Partij voor de Dieren, dat is tenminste duidelijk en positief.

We lijken het er hier kortom al over eens dat Wilders niet zijn zin moet krijgen ('Lieve help inderdaad!'). En als hij toch de grootste wordt?

Lia: 'Dan moet hij óók water bij de wijn doen. Dat is het goede van dit land.'

Of kijk naar Trump, zegt ze. Die wordt toch óók teruggefloten door de rechter?

Zij willen ook eens winnen, zegt Marinus. Een keertje maar. 'En dan is het klaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden