Met welk 'nieuw' wapen wordt Israël bestookt?

Ze komen verder dan ooit tevoren, de raketten die deze dagen vanuit de Gazastrook op Israël worden afgevuurd. In de stad Hadera, gelegen op 116 kilometer ten noorden van de Gazastrook, klonk woensdag voor het eerst sinds tijden een luchtalarm vanwege een raketaanval. Plots zitten Israëliërs die voorheen dachten relatief veilig te zijn, ook in de vuurlinie. Met welk 'nieuw' gevaar bestoken de Palestijnen Israël?

Israëlische soldaten staan bij een aantal M-302-raketten die in maart werden onderschept door het Israëlische leger. Beeld reuters
Israëlische soldaten staan bij een aantal M-302-raketten die in maart werden onderschept door het Israëlische leger.Beeld reuters

De raket die werd gebruikt om Hadera te bestoken, was volgens de Israëlische autoriteiten een zogenaamde M-302-raket. Die raket werd in 2006 ook gebruikt tijdens de Israëlisch-Libanese Oorlog door onder meer de Libanese militante beweging Hezbollah om steden en dorpen in het noorden van Israël te bestoken.

Verder, krachtiger
Nu beschikt Hamas er dus ook over, iets waar de Israëlische legerleiding al voor vreesde. In maart namen Israëlische troepen namelijk een Panamees vrachtschip over met een lading M-302's aan boord, bestemd voor Palestijnse groepen in Gaza.

De vrees was dus niet ongegrond. De raket heeft met een maximaal bereik van 160 kilometer een veel groter bereik dan alle andere raketten in het Palestijnse raketarsenaal. Zo vliegen de Fajr-5 en de door Hamas zelfgemaakte variant op die raket, de M-75, niet verder dan 75 kilometer. Die twee raketten waren voor de Palestijnen tot voor kort de projectielen met het grootste bereik.

Ook de explosieve lading van 175 kilo die de M-302 met zich meedraagt, is zwaarder dan alle andere raketten waar de Palestijnen over beschikken. Naast de M-302, Fajr-5 en M-75 worden er vanuit de Gazastrook nog zogenaamde Grad-raketten op Israël afgevuurd met een maximaal bereik van 40 kilometer en ook zijn de zelfgemaakte Qassam-projectielen, met een maximaal bereik van ongeveer 20 kilometer, nog in gebruik.

Israëlische soldaten tonen een in maart in beslag genomen M-302-raket. Beeld epa
Israëlische soldaten tonen een in maart in beslag genomen M-302-raket.Beeld epa

Iran
Hamas zei woensdag tegen journalisten over 'een aantal dozijnen' M-302's te beschikken. Hoe de Palestijnen precies aan die hoeveelheid raketten is gekomen, is onduidelijk.

Israël beschuldigt bijvoorbeeld Iran al tijden van het leveren van raketten, materiaal en de kennis om raketten te vervaardigen aan Hamas. Ook denken de Israëli's dat de Palestijnse beweging de periode van relatieve rust sinds het laatste Gaza-conflict in november 2012 heeft gebruikt om veel raketten de Gazastrook in te smokkelen. Dat zou onder meer gebeurd zijn met hulp uit Egypte, toen Mohamed Morsi daar nog als president aan de macht was. Morsi en zijn politiek-religieuze beweging Moslimbroederschap worden gezien als bondgenoten van Hamas.

Iron Dome
Alle raketten in het arsenaal van Hamas, inclusief de M-302, hebben alleen een groot nadeel: ze zijn niet heel accuraat. De ruim 200 raketten die werden afgevuurd op Israël afgelopen week hebben daarom ook geen levens aan Israëlische kant geëist.

En als een Palestijnse raket wel op een Israëlische woonwijk of andere doelwitten - zoals een nucleaire reactor - terecht dreigt te komen, dan heeft het Israëlische leger altijd nog haar hypermoderne raketafweersysteem genaamd 'Iron Dome'. Dat systeem zou volgens Israël 27 procent van alle raketten die zijn afgevuurd tussen maandagavond en woensdagmiddag, hebben ondergeschept.

Een vanuit de Gazastrook gelanceerde raket vliegt op dinsdag richting het zuiden van Israël. Beeld epa
Een vanuit de Gazastrook gelanceerde raket vliegt op dinsdag richting het zuiden van Israël.Beeld epa
Een batterij van het raketafweersysteem van Israël Iron Dome lanceert een projectiel om een raket die is gelanceerd vanuit de Gazastrook te onderscheppen. Beeld afp
Een batterij van het raketafweersysteem van Israël Iron Dome lanceert een projectiel om een raket die is gelanceerd vanuit de Gazastrook te onderscheppen.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden