Met vuilnisbakkie of kooiker naar de marathon

De overheid heeft de strijd allang opgegeven. Om de ongezonde burger aan het bewegen te krijgen, zijn oproepen te gaan sporten volstrekt zinloos....

Rolf Bos

Het lijkt een onmogelijke zaak te zijn de couch potatoes, de luie bliksems die met een zak chips voor de televisie hangen, aan het sporten te krijgen. Maar gewoon bewegen, dat moet lukken, al is het maar vijfmaal per week 'matig intensief'.

Dus introduceerde de overheid termen als de 'lunchwandeling'. Ook hoopt zij de werkgever wat meer 'mobiel' te maken door op de werkvloer de koffieautomaat verder van het bureau te plaatsen. Daarnaast wordt de werknemer geadviseerd trappen te lopen en niet langer de lift de nemen.

Een typisch welvaartsprobleem? Nou nee, we spraken laatst Haile Gebreselassie, befaamd hardloper uit Ethiopië die in Addis Abeba een aantal kantoorgebouwen heeft neergezet. De liften in zijn gebouwen heeft hij expres 'heel klein' gehouden. Alleen ouderen en gehandicapten mogen erin, de rest moet met de trap. Een grappig initiatief van de olympisch kampioen, toch zal de regering in Addis Abeba de bevolking niet oproepen meer te tuinieren of de hond uit te laten.

De hond? Ja, in de folders van de Nederlandse overheid wordt de hond meermalen genoemd. Neem een hond, en u wordt gegarandeerd fitter, luidt het advies. Een hond moet namelijk uitgelaten worden en dat is niet alleen goed voor de viervoeter, maar ook voor het baasje.

Door dat uitlaten komt de hondenbezitter al aardig in de buurt van de nationale fitheidsnorm. Het huisdier kan natuurlijk ook worden ingezet voor het meer serieuze werk. Uit een korte rondgang blijkt dat er talloze sporten zijn waar mens en hond elkaar aanvullen - en dan bedoelen we niet de hazewindhondenrennen, waar de mens passief toekijkt en hoogstens wat gokt.

Er bestaat een heuse hondentriatlon (in september in Almere), waar hond en baas lopen, zwemmen en fietsen - bij het laatste onderdeel loopt de hond uiteraard ook. In België zijn er talloze hardloopwedstrijden voor mens en hond.

Na een oproep op internet blijkt dat er in Nederland vrij veel met de hond wordt hardgelopen, tot en met afstanden ver voorbij de marathon.

En niet alleen langeafstandsatleten als de husky of jachthond blijken geschikt voor dit werk, ook andere rassen draven lustig mee. Al wordt het bij een pekinees en buldog wel wat oppassen. Een halfuurtje draven kan deze doorgefokte soort fataal worden.

Henk Brouwer loopt al jaren hard met zijn kooikerhondje Toby, in de aanloop naar de marathon traint ze rustig drie uur mee. `De perfecte hardloophond. Het is onvoorstelbaar wat zo'n hondje kan hebben als ze het naar haar zin heeft.'

Volgens de dierenarts kan een hond pas na een jaar, als het beest volgroeid is, mee worden genomen op lange afstanden. Doe dat overigens niet bij te warm weer - een hond zweet via tong en voetkussens. En loop vooral over onverharde padden.

Thijs Roest, een kilometervreter van het zuiverste water, nam zijn 'vuilnisbakkie' al na tien weken mee op korte afstanden.

Later, na een jaar, nam hij haar mee met duurlopen, tot zestig kilometer aan toe. 'Als we thuiskwamen', vertelt hij, 'gebeurde het regelmatig dat ze dan nog kwam aanzetten met een bal en een blik van: ''Gaan we nou nog wat doen''.'

Dat laatste kan een probleem opleveren voor huisgenoten. Want is de hardlopende baas van huis, dan heeft de hond toch behoefte aan zijn lange duurloop. Want een hond die veel loopt, verbetert zijn conditie en wil dus méér lopen. Binnenshuis wordt-ie dan chagrijnig.

De hond als topsporter. Honoré Hoedt, atletiektrainer, loopt graag met zijn herders. 'Ik vind het prachtig als ze zo voor je uit rennen. Ze bewegen zo mooi, zo natuurlijk.' Een van zijn honden kampte na negen jaar draven door bos en hei met een heus sporthart. 'Aftrainen was toen gewenst.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden