Met vertrek van hoofd communicatie Witte Huis verliest Trump een van zijn trouwste medewerkers

Opnieuw verlaat een medewerker van president Donald Trump het Witte Huis. Communicatiedirecteur Hope Hicks (29) is volgens collega's simpelweg opgebrand. Trump raakt zo een loyale steun en toeverlaat kwijt, en komt steeds geïsoleerder te staan.

Hope Hicks. Beeld ap

Hicks was meer dan een communicatiedirecteur - ze was Trumps persoonlijke assistent en raadsvrouw. Nadat ze in 2015 bij de Trump-campagne in dienst kwam als woordvoerder, bleek ze al snel onontbeerlijk: zij was degene die Trumps pantalon nog even stoomde voor een speech, terwijl hij hem al aan had.In de drie jaar die volgden ontpopte ze zich tot loyale Trump-fluisteraar. Zij gaf hem woorden als hij ze zelf niet kon vinden: toen Trump vorige week op bezoek was bij slachtoffers van de schoolschietpartij in Florida, had hij een briefje van haar hand bij zich met zinnen die hij kon zeggen (punt 5: 'I hear you'). En het belangrijkste: Trump gebruikte dat briefje nog ook.

Er zijn weinig getrouwen die zo lang het vertrouwen van Trump behielden; hij beschouwde Hicks als een surrogaatdochter. Zij begreep zijn stemmingswisselingen het best, en wist hoe ze hem tot bedaren moest brengen (met goed nieuws). Wie iets met Trump wilde overleggen, ging eerst bij Hicks langs om te kijken of er met hem te praten viel.

Hicks was een van de weinige resterende 'originals' uit de campagnetijd in het Witte Huis; het verloop in de West Wing is ongekend hoog. Zeker in de communicatiehoek, waar mannen als Sean Spicer en Anthony Scaramucci Hicks voorgingen.

Het gewoel leek een tijd lang langs haar heen te gaan - ze stond zo dicht bij de president dat ze niet zo makkelijk door de verschillende stromingen in het Witte Huis kon worden meegesleurd. Maar door die nabijheid kwam ze wel in beeld bij speciaal onderzoeker Robert Mueller, die haar in december twee keer ondervroeg.

Hicks was in juli vorig jaar namelijk betrokken bij het opstellen van de ontwijkende presidentiële reactie op vragen van journalisten over de inmiddels beruchte bijeenkomst in Trump Tower, een jaar eerder. Toen, tijdens de verkiezingscampagne, spraken Donald Trump jr., Trumps schoonzoon Jared Kushner en Trumps campagneleider Paul Manafort met een Russische delegatie die 'dirt' over Hillary Clinton in de aanbieding hadden.

Die ontwijkende reactie kan een vorm van obstructie zijn. Hicks zou tegen een betrokken jurist hebben gezegd dat een mailwisseling van Donald Trump jr. met de Russen 'nooit naar buiten' zou mogen komen. De mailwisseling kwam echter wél naar buiten, en is nu de focus van Muellers onderzoek.

Trumps door Hope Hicks opgestelde spiekbriefje. Beeld getty

Op dinsdag erkende Hicks tegen een parlementaire commissie die de Russische inmenging onderzoekt dat zij af en toe 'leugentjes om bestwil' voor de president vertelt - liegen is een van de vormen van loyaliteit, in Trumps Witte Huis.

Heeft ze daar toch mee geworsteld? Als telg uit een Democratisch nest zal ze ook nog contact met de andere kant van de werkelijkheid hebben onderhouden. Haar familie heeft haar werkzaamheden voor Trump altijd met zorg gadegeslagen.

Daarnaast had Hicks last van haar affaire met een andere Witte Huis-medewerker, Rob Porter. Porter werd begin vorige maand ontslagen omdat hij door twee ex-vrouwen werd beschuldigd van mishandeling. Hicks leidde de aanvankelijke verdediging van Porter, en kreeg daarvoor veel kritiek. Door de relatie werd ze bovendien doelwit van (roddel)journalistiek, iets waar ze niet op voorbereid was.

Het vertrek van Hicks als (relatief) stabiliserende factor vergroot de onrust in het Witte Huis. Ze bood haar ontslag aan op de dag dat Trump een ongekende strijd uitvocht met zijn vroegere vriend in Washington, minister van Justitie Jeff Sessions. Eerder deze week nam een andere hoge communicatiemedewerker, Josh Raffel, ook al ontslag. En dinsdag raakte Trumps schoonzoon Jared Kushner zijn toegang tot topgeheimen kwijt.

De sfeer lijkt er, alles bij elkaar genomen, niet op vooruit te gaan.

Hoofd communicatie Hope Hicks (links) en perswoordvoerder Sarah Sanders (rechts) met de Amerikaanse president Donald Trump. Beeld reuters

Trumps mysterieuze vrouw

Profiel van Hope Hicks, een vrouw zonder politieke ervaring die het tot communicatiedirecteur schopte om één belangrijke reden: ze heeft het volste vertrouwen van de Amerikaanse president. 'De vrouw die Trump helemaal begrijpt' en 'zijn rechterhand'.


De mensen rondom Trump, zijn inner circle en wat daar van over is

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden