Met tentdoek valt nog veel te experimenteren

Tenten en caravans blijven evolueren. De nieuwste vindingen worden komend weekeinde getoond op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs.

ROB GOLLIN

Dat tentdoek vooral dient om water, wind en nieuwsgierige blikken buiten de deur te houden, vinden de uitvinders van TenCate Outdoor Fabrics in Nijverdal tegenwoordig maar een beperkte opvatting. De grootleverancier aan tent- en vouwwagenfabrikanten is druk bezig het textiel van katoen of polyester te voorzien van nieuwe eigenschappen.

Op de komende Kampeer en Caravan Jaarbeurs, van vrijdag 21 tot en met dinsdag 25 oktober in Utrecht, richt TenCate een paviljoen in waarin de technologische vooruitgang wordt getoond. Een greep uit wat de firma 'de toekomstige functionaliteiten' noemt: anti-mug, zelfreinigend, lichtgevend, isolerend, energieopwekkend. Afgelopen zomer was er al de introductie van vlamvertragend weefsel voor groepstenten - het wordt al toegepast in de uniformen van het Amerikaanse leger. Scouting Nederland gaat het ook benutten.

In Nijverdal durven ze de stelling aan dat 'de kampeerindustrie aan de vooravond staat van toonaangevende vernieuwingen'. Voor voortenten aan de caravan bestaat al een coating die voorkomt dat vuil zich hecht; na een seizoen volstaat een regenbui of een spoelbeurtje met de waterslang . Maar de volgende stap is in de maak: 'actieve vuilverwijdering'. Zonlicht is met behulp van een speciale laag op het doek in staat aanslag af te breken. TenCate onderzoekt ook of zonlicht kan worden benut voor het opwekkend van energie voor bijvoorbeeld het opladen van laptop of mobiele telefoon. Tot dusver zijn de panelen nog niet flexibel genoeg om ze op het doek aan te brengen.

Dichterbij is de ontwikkeling van dubbel doek met daartussen een laagje lucht. Dat isoleert: tegen de hitte in de zomer en tegen kou in de winter. Het kan drie tot vier graden schelen met de buitenlucht. Reflecterende pareltjes kunnen tenten laten oplichten in de nacht. Glow in the dark-finish, die overdag licht absorbeert en 's nachts licht afgeeft, kan in kindertenten dienst doen als een nachtlampje. Het aanbrengen van een geurlaagje - citroen wordt al toegepast op uniformen - houdt volgens de voorspelling muggen op afstand.

Of al deze varianten uiteindelijk ook in productie zullen gaan, staat nog niet vast. TenCate onderzoekt samen met de fabrikanten van kampeermiddelen of de markt erom vraagt. Maar de firma houdt ook rekening met toepassingen buiten de sector, zoals in tenten voor civiele hulpdiensten als de EHBO en het Rode Kruis.

Wat zit er in de Jaarbeurs nog meer in het vat? De Britse dochter van TenCate, Xennia, gespecialiseerd in industriële inkjetoplossingen, is inmiddels in staat om op afroep en op kleine schaal patronen af te drukken op textiel. De tenten zullen steeds persoonlijker worden, is de verwachting in Nijverdal. Kleuren, afbeeldingen en motiefjes worden op termijn leverbaar naar wens. TenCate voorspelt ook dat over vijf jaar polyester of polyvinylalcohol volledig gelijkwaardig zal zijn aan katoen, dus over dezelfde ademende en vochtwerende eigenschappen beschikt. Wellicht wordt katoen, ooit de standaard in kampeerland, wel een bezienswaardigheid op de camping.

www.kampeerencaravanjaarbeurs.nl

NIEUWS

Uitschuifbaar

Een blikvanger op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs zal de Franse BeauEr 3X zijn, een caravan met het uiterlijk en formaat van een fors wijnvat. Achter de auto lijkt het onderkomen veel te krap bemeten, maar eenmaal op de camping blijkt het vat te kunnen worden uitgeschoven. Van 4 m² wordt de oppervlakte 12 m². De meubels laten zich uit alle hoeken en gaten op hun plek vouwen. Van alles zit erin: een tweepersoonsbed, rondzit, keukenblokje, toilet, koelkast. Het eerste productiemodel is naar verwachting precies op tijd in Utrecht. Prijs: 25.000 euro. www.beauEr.fr

Hybride

Het prototype was vorig weekeinde al te zien op de NKC Camper Experience In Assen, maar de Hymermobile B 578 met een hybride aandrijving staat ook in Utrecht. De vooras wordt aangedreven door een gewone dieselmotor, de achteras door een luchtgekoelde elektromotor. Zodra voor de elektrische aandrijving wordt gekozen, schakelt de diesel uit. De maximale snelheid bedraagt dan 35 kilometer, de actieradius is 40 kilometer. Het gewicht van 3000 kilo speelt een rol bij deze nog beperkte waarden. Gestreefd wordt naar een verdubbeling van de prestaties. Een serieproductie laat nog zeker twee jaar op zich wachten.

Mini

Steeds meer caravanfabrikanten bieden een lichte variant aan in de collectie. Daarmee spelen ze in op het grotere aandeel van kleine auto's met minder trekvermogen op de markt. Camp Runner komt met een extreme oplossing: de Splash is een druppelvormige minicaravan van fiberglas die aan twee personen slaapplaats biedt. Op de dissel kunnen nog fietsen staan. Leefruimte ontbreekt. Het gewicht bedraagt 240 kilo, waarmee zelfs elektrische auto's uit de voeten zouden moeten kunnen.

www.camp-runner.nl

Tegen hagel

Waru MultiProtect is een schuimdak dat caravans en campers beschermt tegen hagelschade en andere weersinvloeden. Een UV-bestendige PVC-laag wordt met een speciale lijm op het dak geplakt. Tests hebben volgens de fabrikant uitgewezen dat de kracht van de inslag wordt beperkt en de hagelstenen 'lichtjes terugveren'. Het gekletter van regen wordt gedempt en zonnestralen worden weerkaatst.

www.multiprotect.eu

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden