Met strijklicht langs de fiere vuurtoren

Het is Hiswa in de RAI (nog tot en met morgen) en tijd om de boten te poetsen voor ze weer het water ingaan. Vijf bestemmingen om nu al van te dromen.

1. Terschelling Door de Paardenhoek

De buitenhaven van Den Oever kan een mistroostige aanblik bieden: een drijvend werfje, wat viskotters, een tjalk in ruste, meer is er niet. Toch heeft deze plek iets, misschien wel omdat hier een schitterende route over de Waddenzee begint. Eerst wordt op Den Helder aangekoerst, dan gaat het roer om en sleurt een sterke stroom je onder Texel door. Steeds smaller wordt het vaarwater, tot het echt wurmen is door een slingerend geultje: de Paardenhoek. Daarna krijg je weer de ruimte en komt langzaam de mooiste vuurtoren van Nederland in zicht, de Brandaris. Op de marifoon is het druk verkeer met de schippers van de bruine vloot ('Brandaris, hier de Grijze Griet, mag ik een waterstandje Schuitengat?'). Met de haven in zicht komt er een stuk met felle stroom tegen. Als je dan na een lange dag met strijklicht langs de fiere vuurtoren naar binnen vaart, moeten de Fisherman's Friends eraan te pas komen.


2. Vlieland Onder de hoge duin

De haven van Vlieland is vaak vol, maar er is een alternatief: ankeren onder het eiland, in de luwte van de machtige duin waarop de vuurtoren staat. Hier kan weinig tegenop: een prachtig uitzicht, terwijl links en rechts platbodems droogvallen. Wel 's nachts, als de stroom kentert, even opstaan om te controleren of het anker het houdt.


3. Urk Net het buitenland

Wat een rijkdom aan de oevers van het Marker- en IJsselmeer. Er ligt zo veel moois dat het moeilijk kiezen is. Gaan we naar Hoorn, langs de bronzen jongens van Bontekoe de binnenhaven in? Of door naar Enkhuizen, waar je onder de Drommedaris kan dromen dat het er een paar eeuwen geleden net zo tochtte. Vooruit, we kiezen voor Urk. Het is bijna buitenland daar. Er huist een eigenzinnig volk en het dorp ligt op een bult, wat een on-Hollandse aanblik biedt vanaf het water. Vanuit de haven is het een klein klimmetje naar het monument, waar een stenen vissersvrouw nog één keer omkijkt naar het water.


4. Dokkumer Ee Tussen het graan

Storm op zee, zo komen we nooit in Denemarken. Toch kunnen kostbare mijlen worden gemaakt: over de Friese meren en de kanalen daartussen, waar zoveel aquaducten liggen dat er lekker kan worden doorgevaren. Na de vele bruggen van Leeuwarden is het genieten op de Dokkumer Ee. Het mooiste deel van deze tocht ligt misschien wel na het Lauwersmeer, waar de rivier tussen graanvelden en herenboerderijen naar de stad Groningen meandert. Het kanaal naar Delfzijl is saai, maar na de sluis ligt het Duitse Wad voor het grijpen.


5. Antwerpen In de schaduw van het museum

De Zeeuwse wateren mogen niet in dit rijtje ontbreken. Hier liep vorig jaar onze droombestemming stuk op een zuidwester die maar niet wilde luwen. Dan maar op de fok de druk bevaren Westerschelde af. Langs de vermaledijde Hedwigepolder, door een lelijk industriegebied en dan doemt er na een bocht opeens een wonderschone stad op: Antwerpen. In het sfeervolle Willemdok lig je naast het tien verdiepingen hoge MAS, het nieuwe Museum aan de Stroom.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.