Met Stolen Moments het nieuwe jaar in

Nog een uurtje te gaan in 2008, genoeg geterugblikt lijkt me. Ik heb genoeg van al die Top 2000 nostalgie. Hoezeer ik ook dit jaar weer genoten heb van vooral de korte repo's in de Top 2000 A GoGo, Zo'n mooie, verrassende als die over Kevin Rowland (Dexys Midnight Runners) zat er geen een bij dit jaar. Wel een hele slechte, die over Donna Summer (State Of Independence lijkt me nu juist niet een nummer om over te praten, zij schreef geschiedenis met Love To Love You Baby en I Feel Love). Prachtig daarentegen was de zoon van Cornelis Vreeswijk in een filmpje over Veronica.

Het is dat Rouvoet en Plasterk als minister werden aangekondigd anders had het ook een herhaling van 2004 kunnen zijn. Stom ook dat uitgerekend in het jubileumjaar er niet gestemd kon worden. Maar goed, ik vond onze beider ministers overigens erg goed met een sterk pleidooi voor Joni Mitchell (Plasterk) en Van Morrison (Rouvoet). Anders dan al die andere voorspelbare BN'ers wisten zij echt waar ze het over hadden, en was hun liefde voor beider artiesten niet gespeeld.

Goed, deze laatste bijdrage aan mijn blog van 2008 ga ik niet al te mopperend besluiten, want ik luister op dit moment naar een van de mooiste muziekstukken die ik ken: Stolen Moments van Oliver Nelson, van de plaat The Blues And The Abstract Truth uit 1961 op Impulse. De aanleiding is de dood van Freddie Hubbard, de trompettist die in dit nummer de solo van zijn leven speelt.

Zo tussen 1960 en 1965, las ik in de necrologieën, maakte hij zijn beste werk. Van na die tijd, toen Hubbard pas 27 jaar oud was, weet nauwelijks iemand zich een belangwekkende bijdrage aan de jazzgeschiedenis te herinneren.

Mijn jazzcollectie is anders dan de popcollectie redelijk op orde, dus ik had vrij snel een stapel met een stuk of vijftien cd's waarop Hubbard te horen is, bij elkaar gevonden. Hoewel hij als bandleider nooit echt klassieke albums heeft gemaakt, werkte hij als solist wel mee aan beroemde meesterwerken als Out To Lunch van Eric Dolphy, Africa/Brass van John Coltrane en Maiden Voyage, een van mijn lievelings platen uit de jazzgeschiedenis, van Herbie Hancock.

Een van de vele jazzklassiekers op Blue Note (1965) opnieuw uitgebracht in de Rudy Van Gelder Edition serie, voor nog geen 8 euro.
In de nieuwe liner notes merkt Bob Blumenthal terecht op dat de ritmesectie (naast Hancock op piano, Tony Williams op drums en Ron Carter op bas) hier minstens zo goed op dreef is als op het werk van Miles Davis in wiens Quintet zij in die tijd ook te horen zijn. Alleen klinken ze hier nog beter. En dat is beslist waar: Maiden Voyage klinkt echt geweldig, en composities zijn minstens zo goed als het werk van Davis in die tijd.

Maar het mooist vond ik toch de trompetsolo in Stolen Moments van Oliver Nelson. Ook het spel van Eric Dolphy op fluit is natuurlijk prachtig maar ik begrijp dat dit ook van de trompettist zelf zijn favoriete nummer was.

Heerlijk om zo aan het eind van het jaar waarin ik alles nog eens overzie, niet naar Queen of Meat Loaf te luisteren of al die andere nummers die je eigenlijk nooit meer wil horen, maar vreemd genoeg wel altijd moet horen.
Heerlijk ook om de waan van de dag even te laten zitten, even geen Fleet Foxes en Franz Ferdinand. Nee even een stuk echt tijdloze muziek. Ik had het al een paar jaar niet meer gehoord dit Stolen Moments en vind het vandaag het mooiste muziekstuk aller tijden.

Morgen is dat vast weer een ander stuk, en daar zal ik u dan ook van op de hoogte stellen.

Met alle plezier, want van alles wat ik dit jaar gedaan heb, vond ik het bijhouden van dit blog het leukst, en door de reacties ook het meest inspirerend.

Ik dank alle lezers voor hun reacties, verbeteringen en scheldpartijen (die tot een minimum beperkt bleven).

Met zeer veel plezier pak ik de draad morgen weer op.

Ik wens u allen een prachtig 2009.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden