Nieuwscoronavirus

Met stijgend aantal coronabesmettingen neemt ook de angst toe in Zuid-Korea

In totaal zijn er na een snelle stijging nu 763 ziektegevallen vastgesteld in Zuid-Korea, en zeven doden gevallen. Dat hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten maandag naar buiten gebracht. Buiten China heeft Zuid-Korea nu het grootste aantal geïnfecteerden ter wereld.

Jeroen Visser
Delen van de stad Daegu worden gedesinfecteerd.  Beeld AFP
Delen van de stad Daegu worden gedesinfecteerd.Beeld AFP

De meeste nieuwe gevallen (129) zijn gelinkt aan een religieuze beweging in Daegu, de vierde stad van het land, met 2,5 miljoen inwoners. Een 61-jarige vrouw blijkt daar het virus te hebben doorgegeven in haar kerk in Daegu. Ook zou ze een ziekenhuis hebben bezocht. Volgens de autoriteiten vertonen negentig van de duizend kerkgangers inmiddels symptomen van besmetting. Bij 23 gelovigen is het virus al vastgesteld. Het stadsbestuur heeft alle kerkgangers gevraagd zichzelf te isoleren tot ze getest kunnen worden.

De burgemeester van Daegu heeft alle inwoners opgeroepen zoveel mogelijk binnen te blijven. Volgens persbureau Reuters waren de winkelcentra en bioscopen in de stad, 300 kilometer ten zuiden van Seoul, donderdag verlaten. ‘Dit is een crisis zonder precedent’, aldus de burgemeester.

De grote vraag is hoe de 61-jarige vrouw besmet is geraakt. Tot dusver kon bijna elke coronapatiënt in Zuid-Korea direct of indirect gelinkt worden aan een bezoek aan China, waar het virus vandaan komt. Bij enkele nieuwe gevallen, inclusief de 61-jarige vrouw, is dat verband nog niet gevonden. Dat wijst erop dat nog niet alle besmette personen zijn ontdekt.

Buiten China heeft Zuid-Korea nu het grootste aantal besmettingen ter wereld. President Moon Jae-in kondigde zondag aan dat Zuid-Korea over gaat op code rood, het hoogste alarmniveau. De regering heeft de schoolvakanties met een week verlengd.

Bron van besmetting

In Japan is inmiddels discussie ontstaan over de manier waarop de autoriteiten zijn omgegaan met de besmettingen op het cruiseschip Diamond Princess. Nadat begin februari was gebleken dat er besmette passagiers aan boord waren, werd het schip in de haven van Yokohama in quarantaine geplaatst. De 3.700 passagiers moesten verplicht twee weken aan boord blijven. Besmette passagiers werden naar een ziekenhuis gebracht.

Sindsdien liep het aantal besmettingsgevallen snel op tot 621, inclusief drie zorgmedewerkers die op het schip testen afnamen. Twee passagiers, beiden in de tachtig, zijn inmiddels overleden. Experts vragen zich af of het cruiseschip wel een geschikte plek was om zoveel mensen in quarantaine te houden. ‘Het is duidelijk dat de quarantaine niet gewerkt heeft en dat het schip een bron van besmetting is geworden’, zei Nathalie MacDermott, een virusverspreidingsexpert van King’s College in Londen, tegen de Japan Times.

In een – inmiddels gewiste – video op YouTube deed een Japanse virusexpert, Kentaro Iwata, woensdag zijn beklag over de omstandigheden op het schip. Volgens hem was het niet duidelijk welk deel van het schip gevaarlijk was en welk deel virusvrij. ‘Ik ben nooit bang geweest om ebola, sars of cholera te krijgen omdat ik weet hoe ik mezelf en anderen moet beschermen, maar op de Diamond Princess was ik echt bang om besmet te worden met het coronavirus.’ De Japanse minister van Volksgezondheid benadrukte in een reactie dat de veiligheidszones in het schip ‘afdoende gemanaged’ zijn op advies van experts op het gebied van infectieziekten.

Passagiers die na een laatste test virusvrij blijken te zijn mogen het schip sinds woensdag groepsgewijs verlaten. De autoriteiten verwachten dat de laatste groep het schip vrijdag zal verlaten. Sommigen van hen moeten in eigen land nogmaals in quarantaine.

Volgens de officiële cijfers zijn 75 duizend mensen besmet met het coronavirus, voornamelijk in de Chinese provincie Hubei. Meer dan 2.200 patiënten zijn overleden, onder wie elf buiten China.

Nieuw coronavirus verspreidt zich snel: dit weten we tot nu toe
Wat begon als een mysterieus virus in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft zich over de hele wereld verspreid. Langzaam maar zeker komen we meer te weten over dit coronavirus. In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

Nog geen Nederlander met corona, maar wat gebeurt er na eerste besmetting?
Buiten China grijpt het coronavirus vooral in cruiseschepen om zich heen. Nederlanders lopen daar gevaar, maar zijn vooralsnog niet besmet. Alle betrokken instanties proberen een uitbraak intussen af te wenden.

De kwestie Corona: wat als je merknaam plotseling een eng virus is?
Wat kan biermaker AB InBev het best doen, nu het nieuwe dodelijke virus dezelfde naam draagt als het eigen paradepaardje Corona? Elke verdere connectie moet vermeden worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden