Met speurhonden en ME'ers zoekt de politie verder naar de al dagen vermiste Anne Faber (25)

De politie heeft woensdag vrijwel onafgebroken gezocht naar de vermiste Anne Faber. Agenten met speurhonden en ME'ers kamden een gebied uit in Huis ter Heide, waar de vermoedelijke jas van de 25-jarige vrouw is gevonden. Zij ging vrijdagavond uit fietsen en kwam niet meer thuis.

Mark Misérus
null Beeld anp
Beeld anp

De zoektocht concentreerde zich rond de ingang van een bospad aan een doorlopende weg in Huis ter Heide, tussen Soesterberg en De Bilt. Daar vond iemand dinsdagmiddag een jas die volgens de politie vermoedelijk aan Faber toebehoort. Om dit met zekerheid te kunnen vaststellen is de jas, net als andere gevonden kledingstukken, opgestuurd voor dna-onderzoek.

Het pad is vanaf de openbare weg amper te zien en wordt vooral als sluipweg gebruikt door fietsers en wandelaars tussen Huis ter Heide en Bilthoven. Het is er 's nachts onverlicht. Max Jasper, die twee huizen verderop woont, noemt het 'geen prettige weg om doorheen te fietsen als het donker is.'

Of Anne Faber vrijdagavond tijdens haar fietstocht gebruik maakte van het pad, is niet duidelijk. Uit haar telefoongegevens leidt de politie af dat ze waarschijnlijk wel een deel van een ANWB-route fietste tussen Soest en De Bilt. Ze was mogelijk op weg naar huis.

Nadat Faber vrijdagmiddag rond vijven haar huis in Utrecht had verlaten, appte ze om 18.15 uur haar vriend vanuit de plaats Hollandsche Rading. Om 18.50 uur stuurde ze hem nog een selfie vanuit de regen in Baarn. Het laatste signaal van haar telefoon komt om half acht ten zuidwesten van Soest, een appje van haar vriend bereikt haar twintig minuten later niet meer. Rond middernacht sloegen ongeruste familieleden en vrienden alarm bij de politie.

Uit gesprekken die de politie voerde met haar vriend, familie en bekenden rijst het beeld van een verantwoordelijke vrouw die zeker niet in zeven sloten tegelijk liep. Hoewel de politie geen scenario wil uitsluiten, geldt het ene volgens woordvoerder Bernhard Jens als geloofwaardiger dan het andere. 'Bij een ongeval zouden we normaal gesproken de fiets wel hebben aangetroffen, en dat is niet het geval. Er zijn geen aanwijzingen dat ze suïcidaal zou zijn. Ze kan onwel zijn geworden, maar waar zijn haar fiets en telefoon? We hebben ook geen aanwijzingen voor een misdrijf, maar daar houden we wel rekening mee.'

Dat het vrijdagavond een tijdlang hard regende in het gebied waar Faber fietste, is de politie niet ontgaan. De weersomstandigheden zijn volgens Jens onderdeel van het onderzoek, 'al duik je wel weer op als het is opgehouden. En als ze getroffen zou zijn door de bliksem, hadden we haar wel gevonden.'

De politie noemde de aangetroffen kleding woensdagmiddag het enige aanknopingspunt in de zaak van de vermiste Faber. Haar zwarte opoefiets en zilverkleurige iPhone 5S zijn ondanks driehonderd tips nog altijd niet terecht. De familie van Faber roept mensen en bedrijven rond het gebied waar ze gefietst kan hebben, op om camerabeelden beschikbaar te stellen aan de politie.

De afgelopen dagen was al op plekken gezocht waar Faber voor de laatste keren haar telefoon gebruikte. Onder meer door middel van helikopters met warmtecamera's en recherchewerk op de grond probeert de politie de sporen na te gaan van de verdwenen vrouw. De politie begeleidt ook het publiek tijdens de spontane zoekacties die op touw worden gezet, om te voorkomen dat sporen onbruikbaar worden.

De politie doet onderzoek in een bos na de vondst van een jasje dat vermoedelijk van Faber is. Beeld anp
De politie doet onderzoek in een bos na de vondst van een jasje dat vermoedelijk van Faber is.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden