Met schulden beladen Hema gaat rigoureus herfinancieren

Hema gaat voor 715 miljoen zijn schulden herfinancieren. Dat blijkt uit een bericht dat donderdag werd verspreid door Standard & Poor's, een van de ondernemingen die de kredietwaardigheid van ondernemingen taxeert. Topman Ronald van Zetten van Hema is begin deze week begonnen met een reis langs beleggers om geld op te halen.

AMSTERDAM - Het is de grootste herfinanciering van het met schulden beladen Hema tot nu toe. Volgens het jaarverslag van 2013 had de warenhuisketen een schuld van 193 miljoen euro aan haar eigen eigenaar, Lion Capital. Daarnaast heeft Hema nog 600 miljoen aan schulden.

Het concern heeft zelf niets bekendgemaakt en bleef donderdag onbereikbaar. Pas aan het einde van de dag kwam de reactie: 'We geven geen reactie.' Ook Lion Capital weigert een toelichting te geven.

Het is voor het eerst dat Hema een rating heeft aangevraagd. Het oordeel van S&P is niet geweldig: B+. Op de ranglijst zijn er zeven kwalificaties gunstiger (met AAA als hoogste beoordeling) en slechts vier zijn minder. S&P beschouwt Hema als 'kwetsbaar voor tegenvallers en voor financiële en economische omstandigheden, maar op dit moment wel in staat te voldoen aan de financiële verplichtingen'. Daarmee is Hema volgens S&P een speculatieve belegging. De rating is nog voorlopig.

Het bedrijf heeft zo'n 800 miljoen euro aan schulden, voor een flink deel aan zijn eigenaar. Over dat deel van de schuld betaalt het bedrijf 10 procent rente, en die wordt weer opgeteld bij de bestaande schuld. Dat mechanisme verandert niet. De nieuwe leningen zijn niet bedoeld om Hema van de schuld aan Lion Capital te verlossen. Volgens S&P gaat Lion het geld formeel bij de beleggers ophalen. Hema kan dat dan weer van Lion lenen.

De ambities zijn groot. De keten opent steeds meer winkels in Frankrijk, filialen in Spanje zijn ook net geopend en er zijn plannen voor Groot-Brittannië. Mogelijk is het geld van de obligatieplaatsing bestemd om die uitbreiding te financieren.

Ondanks alle groei verdient de Hema nog altijd vrijwel geen geld. Sinds Lion Capital Hema in 2007 overnam, heeft het bedrijf steeds verliezen geboekt, behalve in 2011 en 2012. Het verlies is nu opgelopen tot 56,6 miljoen euro. De omzet groeide vrijwel niet, maar het aantal winkels nam wel toe met 64 procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden