NieuwsVerkiezingsprogramma PvdD

Met ‘Plan B’ snijdt Partij voor de Dieren in veestapel en luchtvaart

Het aantal vluchten van en naar Nederlandse luchthavens daalt met meer dan de helft en de Nederlandse veestapel krimpt met minstens 75 procent. Alle inheemse bomen en bossen krijgen een beschermde status, bladblazers worden verboden en er komt een belasting op dierlijke eiwitten. Voilà het zaterdag gepresenteerde ‘Plan B’ van de Partij voor de Dieren, het radicaal groene verkiezingsprogramma dat de planeet Aarde moet redden van het klimaat-Armageddon.

Esther Ouwehand (PvdD)  in de Tweede Kamer . Beeld ANP
Esther Ouwehand (PvdD) in de Tweede Kamer .Beeld ANP

Een partij die haar eigen verkiezingsprogramma (net als vier jaar geleden) Plan B noemt; daar kun je vraagtekens bij zetten. Een Plan B is in het internationale taalgebruik immers een soort terugvaloptie. Plan B komt normaal gesproken alleen op tafel als de voorkeursvariant, het Plan A, niet haalbaar blijkt. Maar zo moeten we dat niet zien, legt fractievoorzitter en lijsttrekker Esther Ouwehand uit. ‘Plan B is ons alternatief voor Plan A, het beleid dat de traditionele politiek al jarenlang voert en dat duidelijk niet werkt.’

Keerpunt

De Dierenpartij verwijst in haar nieuwe programma, dat in grote lijnen hetzelfde is als dat uit 2017, nadrukkelijk naar de coronacrisis. ‘Deze crisis is een keerpunt. Teruggaan naar het oude abnormaal is geen optie meer’, poneert de PvdD in de inleiding. Deze pandemie, veroorzaakt door een virus dat van dier naar mens is overgesprongen, is volgens de partij het zoveelste bewijs dat de mens verkeerd bezig is met zijn sterke gerichtheid op goedkope en efficiënte productie en economische groei. De ‘one issue’-partij hamert daarom opnieuw op de noodzaak voor een radicale en snelle vergroening van de economie. Mensen moeten leren te ‘onthaasten’ en te ‘ontspullen’.

Ongeveer driekwart van het 83 pagina’s tellende verkiezingsmanifest is gewijd aan klimaat, milieu, (gezond) voedsel en dierenwelzijn. De partij wil het aantal vliegtuigbewegingen in Nederland in tien jaar verlagen naar 300 duizend, meer dan de helft minder dan de 655 duizend vluchten in het pre-coronajaar 2019. De Nederlandse landbouw moet flink indikken en volledig overschakelen op biologische bedrijfsvoering.

Groene woonwijken

Eigenlijk is de Partij voor de Dieren überhaupt tegen het commercieel houden van dieren voor de slacht, maar een verbod op veehouderij staat niet in het programma. Dat is qua haalbaarheid nog een brug te ver, erkent Ouwehand. ‘Laten we nou eerst eens beginnen met het fors inkrimpen van de veestapel.’ Een deel van de landbouwgrond moet worden omgeturnd in bouwgrond voor ‘groene’ woonwijken en nieuwe natuurgebieden.

In de paragrafen die niet over duurzaamheid gaan, betoont de PvdD zich een klassiek linkse partij. Het minimumloon wordt met 40 procent verhoogd. De huren worden voor vijf jaar bevroren. Ook de lerarensalarissen en de AOW-uitkeringen gaan, als het aan Ouwehands fractie ligt, omhoog. Daartegenover staan een verhoging van de winstbelasting voor bedrijven en van de vermogensbelasting voor rijke particulieren.

De partij geeft desondanks meer uit dan zij bespaart, geeft Ouwehand toe. ‘We laten de staatsschuld oplopen. Dat is geen probleem omdat we met ons beleid een klimaatramp afwenden. Het niet oplossen van het klimaatprobleem zal uiteindelijk veel duurder zijn dan de milieumaatregelen die wij voorstaan.’

Hoe bereiden politieke partijen zich voor op een 1,5 meter-campagne?

Campagnetijd, dat betekent zwermen vrijwilligers die gehuld in hesjes of regenjacks in partijkleuren de markten afgaan. Het betekent ook debatten in feestzalen, parochiehuizen en schoolaula’s. Maar de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 wordt er een van cameralens naar beeldscherm. Hoe bereiden partijen zich daarop voor?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden