Met personeel Kamerrestaurant op jacht: te brutale lobbypoging?

Liefde gaat door de maag, en die wijsheid heeft ook de jachtlobby ter harte genomen. Wat is overtuigender voor Tweede Kamerleden dan een heerlijk stukje wild op het menu in hun dagelijkse restaurant?

Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Op een zonnige middag nam de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging daarom de keukenbrigade van de Tweede Kamer mee op kleinwildjacht, onder leiding van jagermeester Hans Flieringa. De drijfjacht ging door een bietenveld en wat bosjes in de Hoeksche Waard en leverde drie hazen, twee konijnen en twee duiven op.

'De uitleg vooraf, de jacht zelf en het respect waarmee het wild bij het tableauleggen werd behandeld, oogstten waarderende reacties van de keukenbrigade', staat opgetekend in het blad De Nederlandse Jager. Na een heerlijke zuurkoolstamppot en een traditionele borrel keerde het gezelschap huiswaarts met de buit.

Tot zover de gezelligheid. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt het uitje een wel zeer brutale lobbypoging en heeft vrijdag aan de bel getrokken bij het dagelijks bestuur van de Kamer.

De jagersvereniging spreekt op haar beurt van een 'hetze' die Thieme voert. 'Wij zouden het personeel fêteren! Nou, het was meer een bootcamp', zegt woordvoerder Marlies Kolthof. Natuurlijk, de personeelsleden hoefden iets te betalen, maar zij hadden zelf verzocht eens mee te mogen op jacht.

Kolthof beaamt dat de jagers via dit soort activiteiten hopen meer begrip te kweken onder de volksvertegenwoordigers. Thieme: 'Via meer wild op het menu hopen ze Kamerleden enthousiast te maken voor de plezierjacht. Maar dit is een politiek heikel thema waar Kamerleden straks zonder last over moeten debatteren.'

Het personeel had toestemming gevraagd aan het ambtelijk management. Dat vond het uitje niet in strijd met de integriteitsregels voor het ondersteunend personeel. Het Kamerpresidium wilde nog niet reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden