'Met Patricia Paay de supermarkt in, dat is wel typisch Awick, ja'

Frank Awick (47) interviewt al achttien jaar bekende Nederlanders voor de Amsterdamse zender AT5. 'Ik probeer van sterren gewone mensen te maken.' 

HARO KRAAK

'Voor showbizz op tv heb ik echt moeten vechten. In het begin was ik de enige die het leuk vond bij AT5. Dat was achttien jaar geleden en ik stond in mijn eentje bij rode lopers. Nu is het dringen daar. Dat maakt het een stuk minder leuk. Daarom spreek ik graag bij iemand thuis af of trek ik een dag op met een gast.

'Ik heb Patricia Paay geïnterviewd lopend met een winkelkarretje door de Dirk van den Broek. Dat is typisch Frank Awick, ja. Of met iemand in de tram afspreken en dan kijken hoe mensen reageren. Ik heb interviews in bed gedaan, op de wc of juist midden op de Dam. Ik wil graag anders zijn, dat geef ik wel toe.

'Als je mensen uit de bekende omgeving haalt, gebeurt er iets. Ik probeer van sterren gewone mensen te maken. Met een normaal interview lukt dat niet altijd. In de tram of bij de bushalte is een bekende Nederlander ook maar een mens. Ik wil niet altijd iemand op een voetstuk plaatsen.

'Ik wilde interviewen in bad, want mensen zeggen altijd: het voelt als een warm bad. Naakt is iedereen gelijk. Er is geen onderscheid tussen rangen en standen. Er zit veel meer achter zo'n format dan je denkt. Daarbij is het leuk om naar naakte mensen te kijken.

'Ik vond het vreemd dat managers daar moeilijk over deden. Of ik wel goed wijs was. Vindt u dat niet lekker, vroeg ik. Dat is toch fijn, een bad? Ik probeer een ontspannen sfeer te creëren. De interviews nam ik af in de suite van Yoko Ono en John Lennon in het Hilton. Als iemand niet in bad wilde, konden we in bed liggen. Zo werkte ik er een paar per dag af. Elk uur iemand. Kim-Lian van der Meij en Giel Beelen gingen helemaal naakt. Ik hou toch mijn zwembroek aan.

'Ik zeg heel vaak wat ik denk. Tegen een vrouw op leeftijd zou ik kunnen zeggen: kun jij nog wel zo'n rokje aan? Eigenlijk is dat een gewone vraag. Maar je hoort dat er een oordeel in zit. Vroeger schrokken mensen soms van mijn vragen, maar nu zijn ze door PowNews en BNN wel wat gewend.

'Op televisie ben ik niet anders dan in het normale leven. Ik heb twee maanden in Hotel Big Brother gezeten, met Viola Holt en Bonnie St. Claire. Dan zei Viola: ben je me weer aan het interviewen? Maar zo ben ik gewoon. Ik wil me niet anders voordoen.

'Sophie Hilbrand heeft mij in Het Parool een keer de slechtste in haar vak genoemd. De beste vond ze Matthijs van Nieuwkerk. Ik ben hen een keer samen tegengekomen en toen heb ik ze gevraagd: waarom ben ik dan zo slecht? Toen zei Sophie alleen: ik moest iemand noemen.

'Natuurlijk heb ik ook zwakke punten. Ik ben niet altijd op de hoogte van het nieuws. Zet dertig mensen neer uit de politiek en vraag me wie wie is, dan weet ik dat niet. En mijn Engels is slecht. In het Engels is een interview dus minder leuk, want het antwoord ontgaat mij voor de helft.

'Tegenwoordig maak ik vooral live-uitzendingen. 25 minuten lang, zonder op mijn kaartje te kijken. Dat was even wennen. Je leert goed luisteren, doorvragen. En je kunt inspelen op wat er voor je neus gebeurt. Vanochtend liep ik met Waldemar Torenstra en Ellen ten Damme op het Leidseplein. We raakten in gesprek met een man van een veegmachine. Zo'n moment, daar zit alles in: humor, improvisatie, showbizz, het echte leven in Amsterdam. En een beetje Frank Awick, ja.'

KLEUR 12 OF KLEUR 13?

'Ik had een keer een afspraak bij Sylvia Millecam thuis. Toen heb ik onverwacht een bus met fans meegenomen. Of die ook mee naar binnen mochten. Ze stond voor het blok, maar ze vond het goed. Die mensen trokken lades open en gingen naar haar ondergoed kijken. Een vrouw zei: 'Jij hebt altijd zulk mooi bruin haar, is dat kleur 12 of kleur 13 van Kruidvat Color?' Dat vind ik geweldig! Dat kan ik zelf niet bedenken.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden