Met passie op zoek naar vernieuwing

De 60-jarige coach lijkt de aangewezen persoon om de Nederlandse mannen- handbalploeg eindelijk hogerop te helpen.

Als iemand het mannenhandbal de benodigde opleving kan bezorgen, is het Bert Bouwer. Na een jarenlange afwezigheid is de ervaren trainer sinds oktober weer terug in 'zijn' sport. Hij is door de bond aangesteld als interimcoach voor de mannen, een functie die hij minimaal tot het einde van dit jaar vervult.


'Er moeten in handballand weer mensen met passie opstaan', sprak Bouwer begin oktober, toen hij de opvolgers werd van Harry Weerman. Het is een uitspraak die perfect bij de gedreven coach past. Aan passie ontbrak het hem nooit. Maar hoeveel is er mogelijk in een tijdsbestek van minder dan drie maanden?


De 60-jarige Bouwer staat bekend als eerlijk en oprecht. Als een man met een open karakter, die onophoudelijk zoekt naar nieuwe informatie en manieren voor verbetering. Op welk gebied dan ook. Hij lijkt de meest geschikte coach om een jong team naar een hoger niveau te helpen. Dat deed Bouwer ook bij de 'Meiden met een Missie' in de jaren negentig.


Destijds stond hij samen met zijn vriend en de vroegere sponsor Ton van Born aan de basis van dat team met jonge handbalsters. De internationals van de bond trainden slechts drie keer per week. Bouwer zag kansen. Onder zijn begeleiding veranderden de speelsters hun dagindeling naar dat van fulltime sporter. Zij werden Meiden met een Missie.


In de elf jaar dat Bouwer als bondscoach aan het roer stond van dit team, haalde de nationale ploeg een groot deel van de achterstand in die ze op de echte handbalgrootmachten hadden opgelopen. Het uiteindelijke doel, het halen van de Olympische Spelen, mislukte. Maar ze bemachtigden wel een vijfde plaats op het WK.


'Bert heeft mij alles geleerd wat ik kan', zegt Natasja Burgers, een van de speelsters van toen. Ze noemt haar voormalige coach de beste trainer die ze ooit heeft gehad. Burgers, destijds een van Nederlands beste speelsters, groeide op bij Bouwer. Als 17-jarig meisje begon ze, maar na tien jaar hield ze het voor gezien. Het werkte niet meer. 'Op een gegeven moment weet je het wel. Hij is streng, weet hoe hij iets wil. Als je jong bent, is dat goed, maar na tien jaar had ik mijn eigen mening.'


Na zijn vertrek in 2003 trainde Bouwer onder meer een topclub in het toonaangevende Denemarken (GOG Gudme) en werd hij bondscoach van Japan. Op dit moment is hij actief bij de KNVB als coach en opleider van arbiters in het betaald voetbal en directeur bij het trainersplatform NL Coach. Een functie die goed bij hem past, volgens zijn vriend en vroegere sponsor Van Born. 'Hij slurpt alle informatie op die hij kan bemachtigen en kijkt altijd naar vernieuwing.'


De aanstelling van Bouwer maakt dat het handbalverbond momenteel twee voormalig internationals in dienst heeft als bondscoach. Henk Groener, bondscoach van de Nederlandse vrouwen, kent Bouwer al bijna dertig jaar. 'We hebben veel samengewerkt. We hielden ons allebei bezig met de ontwikkeling van de breedtesport, maar ook met de topsport.' Tussen 1983 en 1986 speelden beiden in de nationale ploeg. Gedurende zijn loopbaan als international was Bouwer goed voor 185 doelpunten.


'Hij kan mensen ongelooflijk prikkelen. Hij wilde altijd winnen en zocht daarbij meerdere malen de grens op van het toelaatbare', herinnert Groener zich. Daarmee doelt Groener zowel op het mentale spel dat handbal bevat, als op de technische kant van de sport. Bouwer schuwde geen confrontaties, hij hield er van te provoceren, weet Groener.


Daarnaast was hij altijd op zoek naar andere manieren om de sport te vernieuwen door middel van technische aanpassingen. 'Een draaiballetje, een lobje. Bert is niet van het rechttoe rechtaan. Het moest ook leuk zijn, er hoort creativiteit in het spel', zegt Groener. 'Met meiden met een Missie heeft hij ongelofelijk veel in beweging gebracht.'


'Ze kunnen zijn knowhow wel gebruiken daar', denkt Burgers. Terwijl Groener zich afvraagt waarom Bouwer zich lange tijd niet met de handbalsport bemoeide. Van Born is sceptisch: 'Als hij de ruimte krijgt, heeft hij het vermogen meer succes te boeken. Maar alles valt en staat met het programma dat er is, met geld en de spelers. Ik heb geen vertrouwen in dit bestuur, dus ik denk niet dat Bert nu op de juiste plaat zit.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden