Met Oudjaar gratis parkeren in grote steden

In de centra van de vier grote steden hoeven bezoekers rond de jaarwisseling geen parkeergeld te betalen.

ANP

In Rotterdam worden alle 2800 parkeerautomaten afgesloten. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht is ongeveer de helft van de automaten niet in gebruik om vernieling door vuurwerk te voorkomen. Dat meldden de gemeenten maandag.

Parkeerautomaten

Stadstoezicht Rotterdam begint maandag met het afschermen van bijna 2800 parkeerautomaten om te voorkomen dat deze door vuurwerk worden vernield. Op de parkeerplaatsen bij de afgesloten automaten hoeft geen parkeergeld te worden betaald. De stadswachten delen geen bonnen uit.

Met het afsluiten van de parkeerautomaten loopt de stad enige tienduizenden euro's mis, aldus een woordvoerder van Stadstoezicht in Rotterdam. ‘Maar dat weegt op tegen de kosten die worden bespaard nu er minder vernielingen zijn’, aldus de woordvoerder. Vorig jaar werden voor het eerst alle automaten in Rotterdam tijdens de jaarwisseling afgeschermd. De succesvolle aanpak zorgde voor aanzienlijk minder schade dan voorgaande jaren.

Amsterdam sluit 1300 van de 3600 automaten op onder meer bedrijventerreinen en in het centrum. Volgens een woordvoerder van stadstoezicht moeten automobilisten officieel gewoon betalen, bijvoorbeeld met een mobiele telefoon. Omdat dat in de praktijk voor veel mensen lastig is, vinden er echter geen controles plaats. Autobestuurders die niet betalen, krijgen dus geen bon.

Parkeergarages

Den Haag sluit de helft van de 1800 betaalpalen. Ook in sommige parkeergarages is het gratis parkeren om het aantal autobranden terug te dringen. Vorig jaar brandden in de hofstad rond de jaarwisseling ruim vijftig auto's uit, het jaar daarvoor zelfs meer dan honderd.

In Utrecht worden 210 automaten in het centrum afgeschermd. De overige 400 blijven wel in werking. Alleen op Oudjaarsdag is het in het Utrechtse centrum gratis parkeren en delen stadswachten geen boetes uit. ‘Nieuwjaarsdag is sowieso gratis, want dat telt als een zondag’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

In de dagen na de jaarwisseling worden de automaten weer in gebruik genomen.

Parkeerautomaten in het centrum van Rotterdam. (ANP) Beeld
Parkeerautomaten in het centrum van Rotterdam. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden