NIEUWS

Met open terrassen gaat een belangrijke wens van burgemeesters in vervulling

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn content over de voorgenomen versoepelingen vanaf 28 april, aldus voorzitter en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls. ‘We zijn blij dat we stappen gaan zetten.’ Mogelijk gaan de terrassen open en wordt de avondklok afgeschaft.

Arnout le Clercq
Een open terras op de Ginnekenmarkt in Breda.  Beeld Arie Kievit
Een open terras op de Ginnekenmarkt in Breda.Beeld Arie Kievit

De precieze invulling blijft in het midden tot de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond. ‘Dat is aan het kabinet morgen’, vindt Bruls. ‘Stapje voor stapje wat verantwoord is.’ Ook minister Grapperhaus stapte met een goed humeur uit het beraad. ‘Een zonnig gesprek’, noemde hij het achteraf. ‘We lijken de piek bereikt te hebben. Dat geeft aan dat achter de wolken licht begint te gloren.’

Haagse ingewijden lichtten na het Catshuisberaad al een tipje van de sluier op over de mogelijke versoepelingen, zoals het openen van de terrassen op 28 april. Het zou de eerste versoepeling voor de horeca zijn sinds restaurants en cafés in september de deuren moesten sluiten. Het terrasbezoek is aan strenge voorwaarden gebonden. Er mogen maximaal twee mensen uit hetzelfde huishouden aan een tafeltje zitten en de terrassen sluiten om 18.00. Handhaving komt bij de horecabazen te liggen.

Openbare orde

De terrassen bleven de afgelopen tijd maar terugkomen in de discussies over versoepelingen, soms op het monomane af. Maar er zijn goede redenen om juist deze versoepeling boven op de stapel te leggen, beargumenteren de burgemeesters. Meer mensen zoeken de buitenlucht op nu het weer beter wordt. De publieke ruimte wordt hierdoor te druk, wat het lastig maakt om de openbare orde te handhaven zonder al te draconische maatregelen, zoals het ontruimen en afsluiten van parken.

Daarnaast moet je de samenleving ook ruimte bieden, zei burgemeester Bruls zondag op omroep WNL. De risico’s zijn betrekkelijk gering, aldus Bruls, en ‘we hebben naast een gezondheidscrisis ook een sociale crisis’. Zijn Haagse collega Jan van Zanen voegde daar op maandag aan toe: ‘Buiten is alles vol. Het enige dat leeg is, zijn de terrassen.’

De burgemeesters, behoorlijk eensgezind in hun wens om te versoepelen, moesten vorige week nog een flinke teleurstelling verkroppen. Eerder was uitgelekt dat er versoepelingen al vanaf 21 april in het verschiet lagen, maar dat bleek niet mogelijk. ‘Te vroeg, te ongeduldig’, zei Grapperhaus daarover op maandag.

Kritiek

De kritiek zit de kabinetsplannen al op de hielen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ontevreden over de sluitingstijd om 18.00. Het zorgt voor extra druk op de handhaving na sluitingstijd, stelt de brancheorganisatie. En juist de avond is een grote bron van inkomsten. Als straks na 18.00 mensen zich alsnog met drank en eten uit de supermarkt de buitenruimtes opzoeken is dat ‘niet meer uit te leggen’, aldus de KHN.

Dezelfde angst heerst bij de BOA Bond. Zij stellen voor de sluitingstijd te verruimen tot 20.30, zodat mensen niet massaal naar de supermarkt trekken en daarna in parken gaan drinken. Na 20.00 wordt geen alcohol meer verkocht.

Naast het schrappen van de avondklok en de opening van terrassen denkt het kabinet ook aan het versoepelen van de bezoekregeling van maximaal 1 naar maximaal 2 bezoekers. Op de persconferentie dinsdag moet ook duidelijk worden of winkels verder open kunnen.

Het kabinet houdt nog een slag om de arm, maar volgens ingewijden zijn de versoepelingen zo goed als zeker. Rutte noemde het vorige week ‘ongelukkig’ dat de datum 21 april destijds was uitgelekt. Hoe gelukkig het is dat een week later opnieuw een datum uitlekt, zal dinsdagavond blijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden