Met open ogen in de val lopen

Koopsompolissen..

Amsterdam Verzekeringen die huizenbezitters moeten beschermen, blijken vooral melkkoeien voor verkopers. Tot 80 procent van de inleg komt terecht bij de verkopende verzekeringsadviseur. Tot overmaat van ramp betalen ze soms niet eens uit als het nodig is.

Wat is een koopsompolis?

Het woord koopsom zegt alleen iets over de wijze van betalen. Het is een verzekering waarvan de klant de premie in een keer stort. De tegenhanger is een polis waarbij de premie jaarlijks of maandelijks wordt overgemaakt naar de verzekeraar. Koopsompolissen zijn er voor verschillende verzekeringen, zoals uitvaartverzekeringen en woonlastenbeschermers.

Wat is er mis met koopsompolissen?

Op zich is er niets tegen een verzekering waarbij de premie ineens wordt betaald. De ophef gaat over koopsompolissen die DSB en andere aanbieders in combinatie met (hypothecaire) leningen verkochten. Bij veel van deze koopsompolissen verdween tot 80 procent van de inleg in de zak van de verkoper. ‘Totaal idioot’ in de woorden van minister Bos.

Hoe verkoop je een koopsompolis?

De verkoper kijkt de man van het echtpaar dat een hypotheek wil afsluiten, doordringend aan. ‘U wilt natuurlijk niet dat uw vrouw in de problemen komt als u uw werk kwijtraakt of arbeidsongeschikt wordt.’ Dat kan de man alleen maar beamen. ‘U kunt u zich daartegen verzekeren via een woonlastenbeschermer. Daar merkt u weinig van in uw portefeuille want de eenmalige premie tellen we gewoon op bij de lening. Uw maandlasten zullen nauwelijks stijgen.’ ‘Goed idee’, zegt de man, die even in de hand van zijn vrouw knijpt. ‘Hier heeft u de documenten en de voorwaarden’, zegt de verkoper. ‘Die kunt u later op uw gemak doorlezen.’

Gaat de klant die papieren lezen?

Nee.

Waarom hapt de man toe?

Mensen die een hypotheek afsluiten, letten vooral op de maandlasten. Als die maar te betalen zijn, komt alles goed, is de gedachte. Op zo’n moment gaan huizenkopers of mensen die hun hypotheek oversluiten soms verplichtingen aan die ze niet kunnen overzien. Dat blijkt uit de vele getuigenissen van gedupeerde DSB-klanten. De Financiële Ombudsman constateerde dat ze vaak met open ogen in overbodige en dure verzekeringen zijn gestapt. Een van de redenen is dat klanten geen notie hebben van de kosten van een dergelijke verzekering. Ze kunnen het bedrag niet vergelijken met het aanbod van een andere verzekeraar. Bij DSB Bank ging het vaak om koopsommen van tienduizenden euro’s.

Is het koppelverkoop?

Ja, vaak wel. Dan is de lage rente voor een hypotheek of een lening gekoppeld aan de verplichting zo’n verzekering af te sluiten. ‘Maar de premies zijn vaak hoog en doen het voordeel van het gunstige rentepercentage soms geheel teniet’, schrijft de financieel ombudsman in zijn jaarverslag.

Wat heeft de verkoper niet vertelt?

Dat 80 procent van de koopsom naar zijn werkgever gaat, en dat hij daar financieel ook van profiteert. Hij heeft evenmin verteld dat de rente die de klant moet betalen voor de koopsom niet aftrekbaar is van zijn belastbaar inkomen. Ten slotte heeft de verkoper niet gemeld dat de verzekering vaak niet uitbetaalt. De voorwaarden zijn streng.

Had ik dit kunnen weten?

Ja, er wordt al jaren gewaarschuwd voor te dure woonlastenverzekeringen. Bijvoorbeeld door Jan Wolter Wabeke, de ombudsman van Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. De Consumentenbond schreef vorig jaar: ‘Sluit geen betalingsbeschermingsverzekering af tegen koopsom.’

Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Deze polissen zijn een relatief nieuw product die door een stuk of zes verzekeraars worden verkocht. Met name buitenlandse verzekeraars die de Nederlandse markt op wilden, brachten ze mee. Volgens het Verbond van Verzekeraars kochten ze marktaandeel door met hoge provisies te werken. Voor sommige tussenpersonen zijn die onweerstaanbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden