Met nieuwe wet kan Poetin vonnis mensenrechten naast zich neerleggen

Rusland kan voortaan uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) naast zich neerleggen. President Vladimir Poetin heeft een wet ondertekent die het Russische Constitutioneel Hof de mogelijkheid geeft een vonnis van het EHRM te verwerpen als het in strijd is met de grondwet van het land.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

De wet werd dinsdag gepubliceerd op het officiële overheidskanaal voor juridische informatie, meldt persbureau Reuters.

In juli dit jaar bepaalde het Russische Constitutioneel Hof al dat uitspraken van het EHRM alleen kunnen worden uitgevoerd als ze niet in strijd zijn met de grondwet. In de meeste gevallen is er geen conflict tussen de Russische grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, aldus het Constitutioneel Hof, maar als de interpretatie van het Europees Hof niet strookt met de grondwet, zal Rusland strikte naleving van het vonnis moeten weigeren.

Chodorkovski

Rusland was het al eens eerder niet eens met een vonnis van het EHRM. In 2014 oordeelde het EHRM dat het land een schadevergoeding van 1,9 miljard euro moest betalen aan aandeelhouders van het bedrijf Yukos van de gevallen oligarch Michail Chodorkovski. Na de arrestatie van de zakenman op verdenking van fraude en belastingontduiking, werd zijn bedrijf genationaliseerd en doorverkocht. Het EHRM oordeelde dat dit onrechtmatig was. Het Russische ministerie van Justitie wees het 'oneerlijke en partijdige' vonnis toentertijd af en kondigde aan in hoger beroep te gaan.

Een jaar eerder bepaalde het EHRM dat de Russische rechtszaak tegen Chodorkovski inhoudelijk niet eerlijk was en de veroordeling tot 13 jaar cel niet gerechtvaardigd.

De inmiddels vrijgelaten Chodorkovski in Berlijn Beeld reuters
De inmiddels vrijgelaten Chodorkovski in BerlijnBeeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden