Met 'liefdescontract' regelt Amerikaan relatie op werk
Liefde is mooi, maar als er een einde aan komt, kan het wel eens geld gaan kosten. Onder dat motto sluiten steeds meer Amerikaanse managers een 'love contract' als ze een relatie op het werk hebben....
Gary Mathiason van het advocatenkantoor Little Mendelson vond het 'liefdescontract' uit, nadat hij door een directeur van een bedrijf was benaderd die een relatie met een vrouw op het werk had. In het contract legden de twee vast dat ze de relatie vrijwillig waren aangegaan en dat beëindiging ervan geen gevolgen zou hebben.
'Het klinkt erg onromantisch', geeft advocate Nancy Pritikin van Little Mendelson toe. 'Maar we leven nu eenmaal in een maatschappij waar men vlug is met claims.' Het liefdescontract is voor beide partijen goed, zegt ze. Als een ondergeschikte een punt achter de verhouding zet, kan de baas de ex-geliefde niet stilletjes straffen.
Het komt ook voor dat de bedrijfsleiding werknemers dwingt een liefdescontract te sluiten, als ze erachter komt dat een chef een verhouding heeft met een ondergeschikte. Veel bedrijven zijn bang geworden door de reuzenboetes die verscheidene ondernemingen de afgelopen jaren hebben moeten betalen.
In veel gevallen gaat het inderdaad om ongewenste intimiteiten, maar er zitten volgens Pritikin ook valse claims bij. Via het liefdescontract kan een bedrijf zich daar enigszins tegen indekken.
Advocate Lindy Korn van het adviesbureau Diversity Training/Workplace Solutions in de staat New York heeft twijfels over de juridische waarde van het 'liefdescontract'. Zo kan een ondergeschikte achteraf zeggen dat hij of zij zich onder druk gezet voelde om te tekenen.
Volgens haar aarzelen getrouwde werknemers vaak ook om een 'love contract' te tekenen uit vrees dat het document later tegen hen gebruikt zal worden in een echtscheidingsproces.
Sommige bedrijven verbieden hun werknemers domweg het met hun collega's aan te leggen. Maar volgens Pritikin is dat niet reëel. Zij wijst erop dat de meeste getrouwde stellen elkaar op het werk hebben leren kennen.
In plaats daarvan raadt haar kantoor bedrijven aan te eisen dat werknemers verhoudingen op het werk meteen opbiechten bij de bedrijfsleiding. Die kan er dan voor zorgen dat de twee niet meer op dezelfde afdeling werken.
De 'date-and-tell'-regel stuit echter op bezwaren van burgerrechtenorganisaties, zoals de ACLU. De ACLU vindt het verkeerd dat getrouwde werknemers gedwongen worden buitenechtelijke relaties op te biechten. En wat als uitkomt dat ze een homoseksuele relatie hebben?
Steeds meer bedrijven voeren regels in om claims te vermijden, zoals niet samen reizen, niet op hotelkamers vergaderen en kamers op verschillende verdiepingen nemen. In sommige bedrijven zijn 'schatje' en 'snoepje' tot verboden uitdrukkingen verklaard.