Met Leo Tse op talentenjacht

Aan Luik-Bastenaken-Luik deden zondag maar vijf Nederlandse coureurs mee en Ajax trad afgelopen week in Milaan aan met twee Nederlandse voetballers in de basis....

Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Afgelopen zaterdag presenteerde Tynke Landsmeer hem op de sportpagina's van de Volkskrant: Leo van der Burg.

Al bij de selectie van talent gaat er iets 'verschrikkelijk fout', aldus Leo van der Burg en hij pleit daarom voor een 'radicale omslag'. Dat is even schrikken. Vooral omdat het hier niet de visie betreft van Pipo de Clown, maar die van Leo van der Burg (55). Dé Leo van der Burg, schrijver van het boek Doe waar je goed in bent. Iedereen deugt, maar waarvoor? Jazeker, Leo van der Burg, die onlangs nog een lezing hield bij de cursus Mastercoach, waar ze heus niet élke loslopende idioot uitnodigen, maar Leo dus wel.

Hoe selecteren wij in Nederland sporttalent? Wij zien een jongetje dat goed kan voetballen en denken: hé, een talent. Vindt u het goed als Leo van der Burg even schaterlacht om zoveel blinde stompzinnigheid? Een meisje van twaalf schaatst een rondje 29,5 en wij constateren: Schaatstalent.

Hahahaha!!

Leo van der Burg is er na langdurig onderzoek achtergekomen dat je óók moet kijken 'hoeveel energie er in de sporter schuilt en hoe hij mentaal in elkaar steekt'. Een talent dat te lui is om met z'n ogen te knipperen, redt het volgens Leo waarschijnlijk niet. En een talent dat de hele training om zijn moeder loopt te huilen evenmin.

Waarom hebben we dat niet eerder beseft? Waarom zijn we zo lang doorgegaan aartsluie psychoten richting Olympus te geselen? Waarom moest er eerst een Leo van der Burg komen om ons erop te wijzen dat dat volslagen nutteloos was?

'Talent is aangeboren', zegt Leo van der Burg, die we gerust de Lao Tse (Leo Tse) van de moderne sportsamenleving mogen noemen. Leo van der Burg is voorts tot het volgende inzicht gekomen, waarvan de ongelooflijke diepte een eenvoudig mens krankzinnig kan maken: 'Je moet een talent laten doen waarvoor hij geschikt is.'

Sjeng Schalken is volgens Leo van der Burg met de verkeerde sport bezig. Sjeng behoort al een jaar of wat bij de topdertig van de wereld en sloeg inmiddels vier miljoen euro bij elkaar, maar dat zegt allemaal niks. Zijn talent ligt niet in het tennis. Ook Rafael van der Vaart moet snel iets anders gaan doen, adviseert Leo.

Leo heeft zijn baanbrekende onderzoek verricht bij De Graafschap en de Nederlandse Ski Vereniging. Ja, dat zijn wél de juiste plekken om onderzoek te doen naar talent. Aan flauwe grappen heeft Leo van der Burg een hekel.

Leo van der Burg is een mirakel. Ik stel voor dat we hem de hele Nederlandse topsport in handen geven plus de talentscouting in alle olympische disciplines. Daarnaast lijkt het me héél verstandig als alle coaches in de Nederlandse sport voortaan minimaal één uur per dag besteden aan de bestudering van het boek van Leo van der Burg en eenmaal per week een lezing van Leo bezoeken.

Nu zijn er natuurlijk altijd weer mensen die zeggen: Liever een straftraining van drie uur dan verplicht luisteren naar het psycho-gebabbel van dit soort vage cursusboeren, die van de Nederlandse topsport het liefst één grote therapeutische neuzelsessie zouden maken.

Als we er dan straks in Athene niks van bakken kunnen we in elk geval rechtstreeks door naar het WK navelstaren.

Hoe, is de vraag van cynici, hebben Cruijff, Schenk, Van Basten, Zoetemelk, Ritsma, Boogerd, Van den Hoogenband, De Bruijn, Van Moorsel en Krajicek ooit de wereldtop gehaald, zonder de talentbegeleiding van een Leo van der Burg?

Mijn antwoord luidt: dat kon slechts door Gods genade, een ongelooflijke dosis geluk én de gasbel van Slochteren. Maar daar kunnen we niet op blíjven gokken.

Tot slot nog één zo'n grensdoorbrekende Leo-wijsheid: 'Sport is voor tachtig procent een mentale prestatie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden