Met lege handen in Colombia

De zeven Tweede-Kamerleden die afgelopen week door Colombia reisden, geloven dat hun missie een aanzet zal zijn tot nieuw beleid....

De persverklaring - voor Colombiaanse consumptie - die de missie uitdeelde aan het einde van het bezoek, was niet meer dan een encyclopedisch feitenrelaas. Na uren nachtelijk overleg werd zelfs de enige concrete belofte (een bezoek van de minister van Ontwikkelingssamenwerking) weer geschrapt. Het bleef bij het neutrale 'meer politieke prioriteit'.

De Colombiaanse media trokken evenwel hun eigen conclusies. De parlementariërs zijn tegen het met gif vernietigen van illegale cocavelden, meldde El Tiempo, Colombia's belangrijkste krant. En Caracol TV wist dat Nederland zijn best ging doen voor Colombia op een donorconferentie, deze week in Londen.

De besproeiing van illegale gewassen als coca is in Colombia actueel aangezien een lokale rechtbank de besproeiing heeft verboden, terwijl de president roept dat het sproeien doorgaat zolang hij aan de macht is. Een hoger hof buigt zich erover.

De Nederlandse delegatie sprak met papaverboeren die zonder economisch aantrekkelijk alternatief zitten als hun gewassen na meerdere rondjes van het sproeivliegtuig verpieteren. Vooral GroenLinkser Farah Karimi en VVD-er Ayaan Hirsi Ali maakten zich druk over het lot van de kleine boeren. Hirsi Ali: 'Hier moet een landhervorming komen.'

Dat er een donorconferentie in Londen begint, hoorden de parlementariërs pas toen zij aan het einde van het bezoek de ambassadeurs van de Europese Unie ontmoetten. Groot-Brittannië, als pleitbezorger van de oorlog tegen het terrorisme in Europa, en Spanje, dat zich traditioneel opstelt als woordvoerder voor de Zuid-Amerikaanse zaak, zijn initiatiefnemers.

Wat Nederland in Londen gaat doen? De Kamer-delegatie gaat met vakantie. Fractievoorzitter Dittrich van D66 blijkt de enige die niet doorvliegt naar een andere bestemming. Boris moet Agnes (minister van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking) meteen maandag bellen. 'Opdat we daar straks niet zitten met een of andere onbelangrijke ambtenaar maar met een delegatie van niveau.'

De Colombia-reizigers zijn voorstander van meer hulp. Maar de meningen verschillen over of dat bilaterale hulp moet zijn of hulp via de EU. De EU heeft een Colombia-potje dat bij 'gebrek aan absorptievermogen' nog half vol zit. Aan tafel in het hotel, ver buiten het gehoor van Colombiaanse journalisten, is het Kamerdebat in wording. Dat halfslachtige gedoe van een projectje hier en een projectje daar bewijst het gebrek aan visie van de EU, filosofeert de buitenlandman van de PvdA, Bert Koenders. Waarom niet 'radicaal' alle geld naar hervorming van het politieapparaat?

Alle parlementariërs tonen zich diep onder de indruk van de reis. De gesprekken met bedreigde burgemeesters en met een sloppenwijkbewoonster die haar huis kort en klein geslagen zag door paramilitairen omdat ze buurtwerk deed, hoorden tot de emotionele hoogtepunten. Het begrip voor president Uribe, die in woorden van de vice-minister van Defensie 'in uw Europa vaak wordt afgeschilderd als een fascist', en diens pogingen tot herstel van de rechtsorde groeide met de dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden