Met kusgeluidjes op nertsenjacht

Een bruinzwart beestje met flinke staart en kleine kraaloogjes loert door het gebladerte omhoog. Het schepnet daalt neer, gespartel, beet....

Hoe vang je 16.800 nertsen, die in de nacht van woensdag op donderdag door onbekenden zijn 'bevrijd' uit hun kooien in Valkenswaard? 'Eén voor één', zegt een Brabantse nertsenfokker die zijn gedupeerde collega is komen helpen. Hij grist een grijze nerts uit de droge slootkant en houdt hem stevig achter de voorpoten vast. Gefokte nertsen zijn vrij tamme dieren die zelfs met de blote handen zijn te vangen. Maar bij stress kunnen ze van zich afbijten - vandaar de handschoenen.

Eigenaar Anton van Son was 's nachts om vier uur uit zijn bed gebeld door een buurman: 'Er lopen nertsen in mijn tuin.' Op de nertsenfokkerij bleken ruim vierduizend hokken te zijn geopend, waaruit bijna zeventienduizend nertsen waren ontsnapt. De meeste beestjes liepen nog binnen de afrastering rond. Ze krioelden door elkaar, piepend, krijsend, vechtend. Want nertsen die elkaar niet kennen, gaan elkaar als roofdieren te lijf.

Een deel van de pelsdierpopulatie heeft de gaten in het hekwerk rond het erf ontdekt, waardoor de vermoedelijke actievoerders zich toegang hadden verstrekt. Een woordvoerder schat dat ongeveer drieduizend nertsen de wijde wereld zijn ingetrokken.

Verbaasde automobilisten zien 's nachts al tientallen nertsen over de weg lopen.

Er is snel hulp. Nertsenfokkers raken gewend aan de acties en hun solidariteit is groot. In een mum van tijd zijn vijftig collega-fokkers uit Noord-Brabant en aangrenzende provincies gealarmeerd. Vanaf halfvijf is de grote vangoperatie aan de gang.

Een bewoner wijst verontrust naar een zwarte nerts met witte bles in de tuin. Hij heeft het speciale telefoonnummer al gebeld, maar moet even wachten tot ze in het centrum klaar zijn. 'Bij de kerk zijn ook nertsen gezien. Die moeten eerst worden gevangen, want daar komen veel kinderen', weet hij. Maar ze zitten ook in de maïsvelden en in de bossen. Overal zie je zwart, bruin en grijs bont.

Op een bospad dreigt een nieuwsgierige nerts onder een auto te geraken. Drie andere beestjes zijn in de duiker van een droge sloot gekropen. Een nertsenfokker probeert ze met getuite lippen en zachte kusgeluidjes naar buiten te lokken. Zijn collega moppert over de wandaad van de dierenbevrijders: 'Dit is pure intimidatie van de eigenaar. De dieren zelf hebben er niets aan. Die vrijheid in de natuur klinkt mooi. Maar ze hebben maar één obsessie: eten.'

Secretaris Wim Verhagen van de landelijke vereniging van nertsenfokkers vreest voor het moment dat ze écht honger krijgen: 'Uitgehongerde beesten pakken alles - konijnen, eenden, vissen, ja zelfs kleine hondjes. Als ze niks vinden, gaan ze de woonwijken in. Ze bijten zo honderd kippen de strot af. Ze zijn wel gefokt, maar het blijven roofdieren met een jachtinstinct.'

Hij heeft goede hoop dat sommige ontsnapte beesten 's avonds tegen voedertijd op het geluid van de voerinstallatie afkomen. Maar als ze te ver van het erf zijn gelopen, horen ze ook dat lokkende geluid niet meer.

Tegen het eind van de dag zijn bijna vijftienhonderd nertsen gevangen, maar een even groot aantal is nog voortvluchtig. Ruim 250 beesten zijn gedood, overreden, doodgebeten door een hond of door stress, uitputting en uitdroging overleden. 'Het kan nog wel dagen, ja zelfs weken duren voordat ze allemaal gevangen zijn', verzucht Verhagen. Een team nertsenvangers blijft in ieder geval de komende week paraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden