Reportage

Met kruimels Leefbaar, LPF en Trots zet Brinkman in op minstens vijf zetels

Wie dacht dat Hero Brinkman is afgeschreven, moet nog maar eens met Hero Brinkman praten. Hij ziet een 'megagroot gat' op rechts en wil die gapende leegte met tenminste vijf zetels gaan vullen in september. Dat gaat hij doen met het Democratisch Politiek Keerpunt, oftewel DPK, of dpkp.nl, kiest u maar.

Hero Brinkman presenteert de nieuwe partijnaam: Democratisch Politiek Keerpunt Beeld anp

De PVV-dissident is het land ingegaan en heeft de kruimels opgezogen van Leefbaar, LPF en Rita Verdonks Trots op Nederland. Met een lijst van vijftig 'gekwalificeerde en gescreende' leden wil het DPK de lokale onvrede over de Haagse spendeerdrift naar de Tweede Kamer brengen.

Tijdens de presentatie van de nieuwe naam wordt Brinkman in perscentrum Nieuwspoort geflankeerd door raadsleden van Leefbaar Rotterdam, de allerlaatste LPF-fractie (Eindhoven) en leden van 'Trots'. Een lachje speelt om Brinkmans lippen, hij geniet van de aandacht. Op de achterste rij stoelen zitten gemeenteraadsleden van Trots ('Niet TON, dat heeft een negatieve connotatie') met broches met het Trots-logo fier op de borst gespeld.

Alleen het tromgeroffel ontbreekt nog als Brinkman zegt: 'De naam begint met het woord dat voor mij uiteindelijk de reden is geweest om de PVV te verlaten, en vervolgt met een omschrijving van de huidige politieke status.' Een rol papier wordt uitgerold, camera's flitsen. Alleen de naam pronkt op het wit, het logo ontbreekt nog.

Vijf, zes, zeven zetels moet lukken, meent Brinkman. Hij voelt eenzelfde anticipatie in de lucht als in de tijd dat hij zij aan zij met Geert Wilders Den Haag bestormde in 2006 en de PVV negen zetels binnensleepte. 'Het geluid in het land is eender als indertijd bij de PVV.' Vandaag bestaat het toegestroomde publiek alleen nog uit eigen parochie en de pers.

Gat tussen VVD en PVV
Het 'grote gat op rechts' gaapt tussen de VVD en de PVV, meent Brinkman. Hij verheft zijn stem als hij over deze partijen spreekt. 'De PVV is financieel-economisch even links als de SP en de VVD kleeft aan het pluche en is tot alles bereid om maar te kunnen regeren.' Even doet hij een boekje open, ten tijde van het Catshuisoverleg was Brinkman immers nog PVV. Het waren niet CDA en PVV die de forensentaks op tafel legden, maar de VVD. 'Meneer Rutte heeft vorige week gewoon gelogen bij het vragenuurtje. Wie gelooft de VVD nu? Ik niet meer!'

Brinkmans nieuwe partij is niet 'faliekant rechts, maar rechts-liberaal'. Snijden in de overheid om de crisis te lijf te gaan, terug naar de 10 procent die de overheid in 1900 deel uitmaakte van het nationaal inkomen, in plaats van 60 procent nu, dat is het devies. 'Het is de overheid die uit zijn voegen is gegroeid en op onze zakken teert.' En weg met Griekenland en de zuidelijke noodlijdende eurolanden, op naar de neuro. 'Als Griekenland niet vrijwillig de euro verlaat, zullen wij een handje moeten helpen.'

Het programma en de kandidatenlijst laten nog even op zich wachten - een week of twee, drie, belooft Brinkman (zou het zaaltje al geboekt zijn?) - maar de belangstellende kan vast grasduinen in vier pagina's van het Trots-programma uit 2010. Die zijn van een 'verbazingwekkende voorspellende waarde' gebleken, verzekert Brinkman. De overheid barst uit zijn voegen, is de strekking.

'Laatste der Mohikanen'
Terwijl de lijsttrekker de camera's te woord staat, kijkt gemeenteraadslid Rudy Reker uit Eindhoven toe, 'een van de laatsten der Mohikanen', namelijk een lid van de laatste LPF-fractie van Nederland. Jaren geleden al had Reker Verdonk en Wilders aangeschreven en een samenwerking voorgesteld; zonder Pim waren de PVV en Trots er immers niet geweest. 'In het begin liep ik ook met Wilders weg', bekent hij. Ziet hij net zo'n groot gat op rechts als Brinkman? Ja, want bij de PVV ontbreekt de democratie. 'Wij hebben een ander woordenboek dan de PVV.' Zijn LPF-fractie blijft in ieder geval bestaan tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

Ook de lokale fracties van Trots blijven voorlopig bestaan. De aanwezige Trots-leden zijn tegelijkertijd trots op DPK, al is het even wennen. 'Het is ontzettend snel gegaan.' Zijn ze dan ook kandidaat voor DPK? Dat willen de heren nog niet zeggen. 'Tot de volgende keer, tot de presentatie van de lijst.' Ze moeten verder, de rol papier met de nieuwe naam gaat namelijk naar buiten. In de zon wordt hij weer uitgerold over de lengte van de groep. Vooral mannen en een paar vrouwen lachen voor de camera's. Allemaal hopen ze op een Haagse terugkeer, opnieuw het succes van Leefbaar, Pim Fortuyn, Rita Verdonk en de PVV bij elkaar. Zij zijn ervan overtuigd dat het kan, nu het land nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden