Column

Met kopbal Van Persie is dieptepunt bereikt

Column Paul Onkenhout

Nederland stelt niet veel meer voor, het is niet anders.

Robin van Persie tijdens het kwalificatieduel Nederland - Tsjechië voor het EK voetbal. Beeld anp

Toen Robin van Persie in de wedstrijd tegen Tsjechië scoorde met een lepe kopbal, in eigen doel, moest ik hard lachen. Het was al de tweede keer tijdens de voorbije kwalificatiereeks van Oranje dat dit me overkwam.

Het eigen doelpunt van de nationale topscorer was grappig en tegelijkertijd een krachtig symbool van de neergang van het Nederlands elftal; van de onbeholpenheid, de pech en de onkunde. Het absolute dieptepunt was bereikt.

De volgende dag had iemand een goed idee. Het doelpunt werd voorzien van het commentaar waarmee Jack van Gelder een andere doeltreffende kopbal van Robin van Persie beschreef, die op het WK tegen Spanje.

Het filmpje werd via Facebook verspreid. Als de bal na de vrije trap van de Tsjechen op het hoofd van Van Persie ploft en vervolgens in de verste hoek zeilt, horen we:

'Het is geen buitenspel bij Van Persie, Van Persie, is het zo'n dag, jaaaaaa, en hij kopt 'm erin, wat een wereldgoal, hahahahahaha, het is zo een dag, het is zo een dag, het is zo een dag, hahahahaha, wat een on-ge-lo-fe-lij-ke lekkere goal, Robin van Persie, hahahahaha. Wat een bal.'

Zestien maanden geleden en nu al de goeie ouwe tijd.

Tot het eigen doelpunt van Van Persie was de aankomst van Memphis Depay in Noordwijk, eind augustus, mijn favoriete moment uit de geflopte voorronde voor het EK in Frankrijk.

Oranje bereidde zich voor op de wedstrijden tegen IJsland en Turkije. Hoewel het weer zomers kon worden genoemd, droeg Depay een hoed en een sjaal. De hoed was bruin en de sjaal was rood.

Ik moest lachen, maar veel mensen, journalisten ook, vonden dit aanstootgevend en waren verontwaardigd. Volgens hen is gewone kleding al gek genoeg. Depay had ze eenvoudig de mond kunnen snoeren door tegen IJsland en Turkije de bal een paar keer in de bovenhoek te knallen, maar daar ging het mis.

In de groepswedstrijden scoorde Depay niet een keer en bereidde hij niet een doelpunt voor. In Engeland heeft hij evenmin iets gepresteerd.

Wie dan zijn ondertanden bedekt met een gouden grill, na een 3-0-nederlaag tegen Arsenal gezellig gaat stappen, voor een trainingskamp met een hoed en een sjaal komt aanzetten, op de training van Oranje ruzie schopt met Van Persie en hooghartig weigert de pers te woord te staan, kortom, wie zich dan gedraagt als een wereldster annex modeprins die alleen zijn eigen wetten naleeft, heeft een probleem. En hij is dan ons grootste talent.

Voor de neergang van het Nederlands elftal zijn de afgelopen dagen flink wat oorzaken genoemd. De meest genoemde oorzaak is een man: Bert van Oostveen, de directeur betaald voetbal van de KNVB.

Ik vermoed dat de al jaren durende crisis in het Nederlandse voetbal - inclusief de clubs - hem niet volledig in de schoenen kan worden geschoven, maar veel mensen denken daar anders over; die veronderstellen zelfs dat hij achter de kopbal van Van Persie zat.

Ook bondscoach Blind is een populaire zondebok. Verder werd massaal vastgesteld dat Oranje geen 'winnaarsmentaliteit' heeft, zo ongeveer het vaagste begrip uit het hele sportjargon, en dat de spelers te veel achter hun PlayStation hangen. Willem van Hanegem kwam maar weer eens met de kleingeestige theorie op de proppen dat Oranje een Ajax-kliek is en dat het in de Kuip allemaal heel anders was gelopen.

De val van Nederland heeft een eenvoudige oorzaak. De kwaliteit van de spelersgroep is ongewoon laag. Wat daar achter schuilgaat is onduidelijk en een grondige studie waard.

Oranje heeft er sinds het begin van de jaren tachtig niet zo slecht voorgestaan. De beste spelers zijn dertigers, de jeugd, ook Depay, is nog lang niet toe aan het grote werk.

Nederland stelt niet veel meer voor, het is niet anders. Al het andere is bijzaak - zelfs de naam van de kleine van Wes en Yo, Xess Xava, en zelfs de hoed van Depay.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.