Met know-how de boer op in India

Premier Rutte is dezer dagen met een zware handelsdelegatie in India. Dat is een aantrekkelijk land voor de export van landbouwkennis, met maar liefst ruim een half miljard boeren.

Pluimveefokkerij van de vrouwencoöperatie Swomajyoti, die wordt gesteund door de Nederlandse organisatie Women on Wings. Beeld
Pluimveefokkerij van de vrouwencoöperatie Swomajyoti, die wordt gesteund door de Nederlandse organisatie Women on Wings.Beeld

De export van Nederlandse landbouwproducten moet niet langer draaien om groot en veel, maar om kennis. Met die boodschap trekt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken de komende drie dagen door India, op de voet gevolgd door premier Rutte, minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en ruim tachtig Nederlandse bedrijven en kennis-instellingen.

'De helft van de Indiase bevolking is voor zijn inkomen afhankelijk van de landbouw', zegt Dijksma. 'Voor de Indiase overheid is het dus een zeer belangrijk thema, maar voor ons ook. Er zijn 600 miljoen boeren in India, en daar werken wij graag mee samen.'

Dat is wel een samenwerking die volgens Dijksma steeds minder zal draaien om de export van fysieke producten als zuivel en tomaten, maar steeds meer om kennis. 'Nederland zal moeten accepteren dat wij niet meer voor bijvoorbeeld de Indiase en Chinese markt kunnen produceren. Daarvoor hebben we simpelweg te weinig ruimte en groeit hun vraag te hard. Maar we kunnen ze wel helpen met het opzetten van hun productielijnen, die draaien met Nederlandse apparatuur en Nederlandse kennis.'

Jan Omvlee, exportdirecteur bij Rijk Zwaan. Beeld
Jan Omvlee, exportdirecteur bij Rijk Zwaan.Beeld

'We verkopen zaad, maar leren boeren ook telen'

'Het belang van een handelsmissie hangt af van hoeveel je al doet in zo'n land. Twee weken geleden was ik bijvoorbeeld met staatssecretaris Dijksma in Myanmar, een land waar we nog nauwelijks actief zijn. Dan staat een handelsmissie echt in het teken van marktverkenning. Maar in India zitten wij al ruim tien jaar. Het is de komende dagen dus vooral belangrijk dat de Indiase autoriteiten - en dan het liefst op een zo hoog mogelijk niveau - via deze missie doorkrijgen dat ons bedrijf structureel bijdraagt aan de voedselvoorziening en de werkgelegenheid, zodat we ook in de toekomst vergunningen krijgen.

'Dat doen we deze week onder andere door aanwezig te zijn bij de officiële ondertekening van een tuinbouwproject waarbij wij onze zaden aan een groot aantal telers zullen leveren en waarvan de groenten - paprika's, tomaten, komkommers - vervolgens worden verkocht bij een grote Indiase supermarktketen, Future Group.

'Het gaat bij dit soort deals overigens om meer dan het leveren van zaden alleen. Nederlandse landbouwbedrijven hebben erg veel kennis in huis die in landen als India vaak ontbreekt. Wij zijn een zaadbedrijf, dus we verkopen zaden, maar je leert boeren ook efficiënt te telen. Als zij daarmee een hoger inkomen verwerven, kopen ze ook volgend jaar weer ons zaad, net als de rest van het dorp. Dat is voor de boeren heel interessant want ze verdienen meer, en voor ons interessant omdat we een nieuwe markt creëren.'

Centers of Excellence

In dat kader worden er de komende dagen een aantal 'Centers of Excellence' geopend in India: proefboerderijen waar Nederlandse experts in bijvoorbeeld de aardappelteelt hun technologieën demonstreren. Het plan is dat de tien proefboerderijen verspreid door India op termijn veertigduizend boeren per jaar kunnen trainen.

Nederland is de vierde handelspartner van India binnen de Europese Unie en behoort tot de topvijf van grootste investeerders in het land. In totaal is de wederzijdse handel jaarlijks goed voor ruim 6 miljard euro. Tijdens de vorige handelsmissie in India, november vorig jaar, beloofde minister Ploumen daarom aan de Indiase minister voor Handel en Industrie dat er elk jaar in ieder geval een kabinetslid naar India reist, liefst met een handelsmissie.

'We zijn al langer met een bredere strategie bezig om in de rest van de wereld en vooral in Azië meer voet aan de grond te krijgen op het gebied van landbouw', zegt Dijksma. 'De Russische boycot heeft de noodzaak om je eieren niet allemaal in hetzelfde land af te zetten behoorlijk vergroot. Dat betekent dat we heel actief bezig zijn om nieuwe markten te openen. Ook in India.'

Errol van Groenewoud (R), algemeen directeur Omnivent Technology. Beeld
Errol van Groenewoud (R), algemeen directeur Omnivent Technology.Beeld

'Er is veel te winnen door de oogst beter te bewaren'

'Omnivent is een specialist in bewaarplaatsautomatiseringen van vooral aardappelen, uien, knoflook en wortelen. De aardappelen die je nu eet, zijn waarschijnlijk tien tot elf maanden geleden opgeslagen, en de apparaten die daarvoor nodig zijn, bouwen wij. Van afzuigsystemen tot klimaatcontrole en bevochtiging.

'We zijn nu al actief in zo'n zestig landen, waaronder sinds 2008 India. De directe behoefte om het land te leren kennen is er dus niet. Toch vinden wij het nog altijd interessant om nieuwe mensen en bedrijven te ontmoeten. Daarom gaan we deze week mee.

'Dat ligt ook aan het enorme marktpotentieel in India. Er zijn daar heel veel akkerbouwers die bovendien veel te winnen hebben op het gebied van bewaren. Vanaf het poten van de aardappelen tot aan de verkoop gaat tot wel 25 procent van de productie verloren door een gebrek aan goede bewaarsystemen. Wij kunnen in dat gat springen.

'Niet dat we deze dagen op pad gaan met het voornemen om contracten te tekenen. Sterker nog: als je van mening bent dat zo'n missie pas geslaagd is na het sluiten van een contract, dan zou ik je adviseren niet mee te gaan. Je moet het echt zien als gemakkelijke stap om nieuwe gebieden te ontdekken. De paar duizend euro die we nu investeren om tien, vijftien gesprekken te voeren met relevante contacten, staan niet in verhouding tot de kosten die je maakt als je zo'n reis helemaal zelf organiseert.'

Krans

Het draait de komende drie dagen overigens niet alleen om land- en tuinbouw. Ploumen en Rutte houden zich vooral bezig met het aanhalen van politieke banden en ontfermen zich over bedrijven in watermanagement, gezondheidszorg en sportinfrastructuur.

Zo wordt er tussen vandaag en zaterdag een krans gelegd bij een monument in Delhi, een hockeywedstrijd bijgewoond onder leiding van oud-Oranje-internationals en opent Ploumen een heus Johan Cruyff Court in Mumbai. Er wordt gegeten met uitwisselingsstudenten, politici, Indiërs die in Nederland werken en Nederlanders die in India werken. Er wordt gewinkeld bij een filiaal van de Nederlandse supermarkt Spar, er is een hackaton (een bijeenkomst met software- en websiteontwikkelaars) en er zijn ontmoetingen met ministers, prijsuitreikingen, seminars, kunstprojecten en rondetafelgesprekken.

Maria van der Heijden, mede-oprichtster Women on Wings Beeld .
Maria van der Heijden, mede-oprichtster Women on WingsBeeld .

‘Het is tijdens een economische missie als deze belangrijk dat er ook wordt gekeken naar de doelgroep waar wij voor staan. Het is onze uitdaging om het Nederlandse bedrijfsleven te overtuigen hoe belangrijk het is dat ook de andere kant van India zich economisch ontwikkelt. Een kant waar 700 tot 800 miljoen mensen van minder dan 2 dollar per dag leven.

‘Wij zijn een sociale onderneming met als doel werkgelegenheid creëren voor vrouwen op het Indiase platteland. Dat doen wij via consultancy. Wij werken samen met in totaal 23 Indiase coöperaties en bedrijven, allemaal gericht op de sociale ontwikkeling en de werkgelegenheid van vrouwen en allemaal actief in de textiel of de landbouw. Met name in die laatste sector zit heel veel potentieel voor Indiërs. Er gaat namelijk onwijs veel voedsel verloren bij de productie, zo’n 40 procent. En Nederland heeft veel kennis in huis om dat te verbeteren.

‘We werken bijvoorbeeld samen met Swornajyoti, een kippen-, kwartel- en eendencoöperatie van een paar duizend vrouwen. Zij handelen nu vooral in verse producten, maar wij helpen ze bij een nieuw bedrijfsplan waardoor ze hun producten kunnen verwerken tot langer houdbaar voedsel. Nederland heeft veel kennis op dat gebied – van verpakken, verkoelen en transporteren van voedsel. Dat soort bedrijven gaan allemaal mee tijdens deze missie. De hoop is dus dat er verbanden ontstaan die er anders nooit waren gekomen.’

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden