Met Kira in de koninklijke suite

IN HET jaar dat in het zwembad van het Waldhotel Krautkrämer in Hiltrup talrijke spelers van het Nederlands elftal verpoosden met enkele naakte meisjes, werd Kira Eggers geboren....

Enkele maanden voor haar geboorte publiceerde Bild Zeitung een smeuïg verhaal onder de fijne kop Cruyff, Sekt und Nackte Mädchen.

Tot op de dag van vandaag ontkennen de betrokken spelers van Oranje, op een enkeling na, dat zich in het zwembad of elders in het hotel iets zou hebben afgespeeld dat mevrouw Cruijff of mevrouw Schrijvers niet te weten zou mogen komen.

Dát is de eerste en meest voor de hand liggende overeenkomst met de vermeende affaire in het Marriott-hotel. De voetballers die haar op 9 november in Kopenhagen zouden hebben ontmoet, ontkennen alles.

(Zorgvuldig formuleren nu. Advocaat Hellingman staat te popelen om de media aan te klagen en als hij het niet doet, doet Rob Cohen het wel. Het woord 'claim' is al weer gevallen. Als ik bijvoorbeeld schrijf over een 'erotisch getint feest', dan is dat omdat de Deense kranten dat ook deden heren.)

De voorspelbaarheid van de reacties doet sterk denken aan de manier waarop Cruijff en de anderen in 1974 het verzetje in het zwembad bagatelliseerden. Frank de Boer zegt 'geen wijf' te hebben gezien (tuurlijk) en Davids moest volgens zijn advocaat Geerlings 'heel erg hard lachen om het verhaal.' (Ja ja).

Kluivert werd door het Algemeen Dagblad donderdag al gebeld, nota bene terwijl hij met zijn kinderen aan het spelen was! Had ook helemaal niks gedaan, Kluivert. (Vanzelfsprekend. Kluivert doet nooit wat.)

Het is geen toeval dat in de Deense pers, terecht of onterecht, de namen van De Boer, Kluivert en Davids zijn genoemd. Zij zijn de bekendste internationals en worden ook in het buitenland snel herkend, door het hotelpersoneel bijvoorbeeld. Op zo'n moment moet je blij zijn dat je Denny Landzaat bent, of Oscar Moens.

In 1974 was het zwembad van het spelershotel in Hiltrup het strijdtoneel, in 2001 werd The Royal Suite van het Marriott-hotel in Kopenhagen uitgekozen. Toen was hotel-eigenaar Krautkrämer de aanstichter, nu (vermoedelijk) de Deense internet-ondernemer Kim Loudrup. En ook toen werd de affaire aangezwengeld door buitenlandse media.

De koppen in de kranten mogen er ook ditmaal zijn. Het ranzige BT berichtte onder de kop Hollandse spelers warmen op met stripteuse. De ernstige en betrouwbare krant Berlingske Tidende maakte er iets soortgelijks van.

Er zijn nog meer overeenkomsten tussen de zwembadrel en het vermeende samenzijn in de koninklijke suite. (Ik blijf voorzichtig.) De Nederlandse media weten er nauwelijks raad mee.

Alle kranten maakten donderdag melding van de affaire, in alle gevallen met een verwijzing naar de Deense bronnen, maar krampachtig en in de meeste gevallen een tikkeltje beschroomd. Van de koppen herinner ik me woorden als 'seksschandaal' en, helemaal tot de verbeelding sprekend, 'orgie.'

Orgie. Jammer alleen dat daarvoor geen enkele aanwijzing bestaat.

Het Nederlands elftal trainde vrijdagavond in Kopenhagen, om half acht. Om ongeveer kwart voor negen was de training afgelopen.

Volgens de KNVB en diverse bronnen rond de nationale ploeg heeft Louis van Gaal Kira Eggers en haar vriendinnen om elf uur het hotel uit laten zetten. Na de training heeft de ploeg eerst nog gegeten. Als dat allemaal klopt, kunnen de spelers slechts kortstondig contact met haar hebben gehad.

Daar staat tegenover dat het een vrouw weinig tijd kost haar kleren uit te trekken, zeker een vrouw als Kira Eggers die daar haar beroep van heeft gemaakt, en volkomen terecht trouwens. (www.KiraEggers.com. Wie niet al te preuts is beveel ik vooral de uitgebreide sectie Ups...I'm naked! aan.)

Dan rest nog de vraag of de Nederlandse pers zorgvuldig heeft gehandeld. Zonder twijfel zal Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International, zich de komende dagen opwerpen als de hoeder van de journalistieke normen en waarden.

Zondagavond zal hij in het televisieprogramma Sunday United op ernstige en bezorgde toon verklaren dat de Nederlandse media, de Volkskrant voorop, hun boekje te buiten zijn gegaan. In zijn column in VI zal hij woensdag nog een keer betogen dat een erecode is geschonden.

Natuurlijk is het ongebruikelijk dat nieuws van deze aard de kranten haalt. Iedere journalist kent de verhalen over spelers, trainers en bestuursleden die vrouwen ontmoeten.

Vaak is het niet hun eigen vrouw en vaak gebeurt dat niet op hun eigen slaapkamer. No big deal, zolang het tenminste met wederzijdse instemming gebeurt.

Het wordt anders als een Deense krant, geen pulpblaadje zoals Bild Zeitung maar een krant waarvan de betrouwbaarheid boven alle twijfels is verheven, melding maakt van een ontmoeting tussen internationals en een stripteuse, op de avond voor een interland.

Het wordt helemaal anders als Van Gaal naar aanleiding van die ontmoeting - waarvoor hij geen toestemming heeft gegeven - nogmaals en voor de laatste keer de conclusie trekt dat hij een deel van de spelersgroep niet meer in de hand heeft. Niet voor niets meldde hij de KNVB drie dagen na de interland dat hij zijn contract niet zou verlengen.

Het wordt, kortom, geheel anders als zo'n gebeurtenis direct invloed heeft op het functioneren van de coach en de spelers van het Nederlands elftal.

Dus kom de komende dagen alsjeblieft niet bij mij aan met schijnheilig geleuter over een journalistieke erecode.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden