Met Jeb Bush komt het aantal presidentskandidaten op vijftien

Republikein Jeb Bush doet mee aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat kondigde hij aan via Twitter. Ook Rick Perry kondigt vandaag zijn kandidatuur aan voor de Republikeinen. Bij de Democraten maakte de voormalige gouverneur van de staat Rhode Island, Lincoln Chafee, bekend in de race te zijn.

Jeb Bush Beeld getty
Jeb BushBeeld getty

Dat brengt het totaal aantal presidentskandidaten op vijftien: elf bij de Republikeinen en vier bij de Democraten.

Jeb Bush zal op 15 juni in Miami aankondigen dat hij een gooi doet naar het Witte Huis. Hij heeft alvast een website opgetuigd. Bush is een zoon van oud-president George Bush sr. en de jongere broer van oud-president George Bush jr.

Al lange tijd werd verwacht dat Bush zich kandidaat zou stellen. Hij is sinds januari bezig met geld inzamelen voor zijn campagne. Tot 2007 was Bush gouverneur van Florida. Verwacht wordt dat hij een van de grootste kanshebbers aan Republikeinse zijde is. Hij heeft net als Hillary Clinton een groot politiek netwerk.

Bovendien heeft hij een vrouw van Mexicaanse afkomst. Daarmee zou hij stemmen kunnen winnen bij de grote latinogemeenschap in de VS. In 2012 kreeg Obama nog veel steun van die groep. Ook daardoor zou Bush het Clinton lastig kunnen maken, als de presidentsverkiezing uiteindelijk tussen hen zou gaan.

Te veel kandidaten?

Zijn er te veel Republikeinse presidentskandidaten? Een gesprek over het volle deelnemersveld met Arie Elshout, correspondent voor de Volkskrant in de Verenigde Staten.

Chafee

De kandidatuur van de 62-jarige Chafee komt ook niet als een verrassing. De Democraat kondigde onlangs tijdens een interview al per ongeluk aan dat hij zich kandidaat wilde gaan stellen. Dat gebeurde toen hij de vraag kreeg voorgelegd waarom hij de Democratische topfavoriet Hillary Clinton zo hard aanvalt. 'Daarom stel ik me kandidaat. Omdat ik diep begaan ben met de toekomst van dit land', zei de politicus.

Chafee zat van 1999 tot 2007 voor de Republikeinen in de Senaat, waar hij geregeld in de clinch lag met zijn partijgenoten. Zo was hij voorstander van hogere belastingen voor de rijke Amerikanen, van hogere minimumlonen en van het recht op abortus. Ook was hij tegen de oorlog in Irak en steunde hij de herverkiezing van Bush in 2004 niet.

In 2010 werd hij als onafhankelijke kandidaat gekozen tot gouverneur van de staat Rhode Island. Later maakte hij de overstap naar de Democratische partij om de campagne van Barack Obama te steunen.

Lincoln Chafee Beeld epa
Lincoln ChafeeBeeld epa

Invoering metrisch systeem

Democraat Chafee pleit ervoor in Amerika het metrische systeem in te voeren, om de VS 'internationaler' te maken. De website van Politico benadrukt nog maar eens dat het geen grapje is.

Derde uitdager

Nu wordt hij de derde presidentskandidaat die het in de voorverkiezingen zal opnemen tegen Hillary Clinton, de favoriet voor de Democratische nominatie. Eerder waren ook al de gewezen gouverneur van Maryland, Martin O'Malley, en de zelfverklaarde socialist Bernie Sanders in de race gestapt. De Republikeinen tellen voorlopig negen kandidaten.

Chafee maakt waarschijnlijk niet veel kans om mee te mogen doen aan de presidentsverkiezingen in 2016. Vrijwel de hele top van de Democratische Partij in Rhode Island zou zich al achter Clinton hebben geschaard.

Perry

Ook de kansen van Rick Perry zijn twijfelachtig. Vier jaar geleden deed hij al een poging om de Republikeinse presidentskandidaat te worden, zonder succes.

Veertien jaar was Perry gouverneur van Texas. Die staat zorgde onder hem voor meer dan een derde van alle Amerikaanse banen in de private sector. Hoewel hij bekendstaat als iemand die voor economische groei zorgt, wordt hij achtervolgd door een schandaal: hij werd eerder beschuldigd van machtsmisbruik. Zelf noemt hij de zaak een politieke 'heksenjacht'.

Hij wordt gezien als een underdog tussen al die Republikeinen. Toch hadden andere kandidaten, onder wie Mitt Romney in 2012, in het verleden vaker succes bij een tweede poging. Maar, zei ook Amerikacorrespondent van de Volkskrant Arie Elshout: 'Dit jaar is het deelnemersveld beduidend sterker dan in 2012.'

Rick Perry Beeld epa
Rick PerryBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden