Met je SP-Kamerlid het reuzenrad in

De SP organiseerde in pretpark Walibi een fandag. Beetje debatteren, glaasje champagne erbij. De beweging leeft...

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

Een rood fluitje en een vol glas champagne voor de gasten. ‘Toe maar’, is de meest geuite reactie van de 9.000 leden van de Socialistische Partij, die zondagochtend de bruisende alcoholische versnapering krijgen aangeboden van hun Tweede Kamerleden. ‘Omdat u vip bent.’

Het SP-lid als Heel Belangrijk Persoon is de rode draad van de Spelen 2008, de familiedag van de partij in het pretpark Walibi. De ouders volgen een zorgdebat, terwijl de pubers in de achtbaan zitten. En de SP heeft al snel een wereldrecord op zak: 5.450 leden floten met hun gratis fluitje het kabinet terug wegens de hoge belastingen.

Een niet te onderschatten factor in het geluksgevoel van Heel Belangrijke Leden is de zon; die breekt dan ook door tijdens de Spelen. En sloeg de partij november vorig jaar tijdens het jaarcongres defensief om zich heen (‘wij zijn wél democratisch’), nu heerst een hippieachtige gemoedstoestand (‘het is beregezellig’).

Dat positieve gevoel wil de partij vasthouden. Dus tijdens de Spelen wordt niet te veel gebabbeld over afvallige leden als senator Yildirim, die na veel gesteggel de partij moest verlaten. Ook de peilingen zijn geen geliefd gespreksonderwerp. Volgens de Politieke Barometer van Synovate/Interview NSS en NOVA staat de SP op 18 zetels – zeven minder dan de socialisten nu bezetten in de grote vergaderzaal van de Tweede Kamer.

Nee, op de Spelen doet men bijvoorbeeld aan daten. De Heel Belangrijke Leden hebben een snel afspraakje met volksvertegenwoordigers in het reuzenrad. Zo kan het gebeuren dat kersverse leden vragen of de SP als oppositiepartij wel genoeg binnen kan halen. Veel meer dan vroeger, stelt het Kamerlid Jasper van Dijk dan gerust. De SP is nu de grootste opposant in de Kamer, coalities worden makkelijker gesmeed. Een van de successen die Van Dijk heeft binnengehaald: ‘Het salaris van bestuurders bij de publieke omroep mag niet meer hoger zijn dan het salaris van premier Balkenende.’

Maar dan toch: met regeren kom je verder, zegt SP-leider Marijnissen op het hoofdpodium. Na anderhalf jaar Balkenende is hij overtuigd geraakt. ‘De PvdA had nooit zonder de SP, de winnaar van de verkiezingen, in een kabinet met het CDA mogen gaan zitten.’ Bij de SP is aan ideeën geen gebrek, kan de socialistische leider maar niet vaak genoeg benadrukken.

Bij die andere partijen in de regering signaleert de grootste oppositieleider dat ideeëngebrek wél. Over de PvdA, de partij die bij voorgaande gelegenheden zijn favoriete doelwit was, is wel genoeg geschreven en gezegd, zegt Marijnissen. ‘Maar voor mij is vooral het leiderschap van premier Balkenende afwezig.’ Dat zegt de SP-leider net nu de premier in een Telegraaf-interview Verdonk gebrek aan leiderschap verweet.

En noemt Verdonk haar Trots op Nederland een beweging, Marijnissen wil toch even laten weten dat hij met zijn 50 duizend leden (Heel Belangrijke) ook een beweging ís. ‘Eén in opmars.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden