Met ingekorte snor stak hij de grens over

Anders dan in het artikel en foto-onderschrift staat, arriveerde de Duitse keizer Wilhelm II niet per trein in Nederland om daar in ballingschap te gaan (het Vervolg, 1 november)....

Bert Kreemers en Den Haag

Hij stapte op weg naar Eijsden vlak voor Luik uit de keizerlijke trein en vertrok met negen auto’s naar Nederland. Bij de grens (in het dorp Withuis bij Eijsden) werd de keizerlijke colonne in de vroege ochtend tegengehouden door zes Nederlandse militairen. De keizer had om herkenning te voorkomen zijn imposante snor ingekort en het keizerlijke gevolg blufte dat het gezelschap in Maastricht werd verwacht.

De commandant, sergeant Mathieu Pinckaers uit Gronsveld, liet zich echter niet overdonderen en ging ruggespraak houden. Daartoe moest hij in een verderop gelegen fabriek telefonisch contact met de garnizoenscommandant in Maastricht zoeken. Intussen werden de Duitsers ontwapend en naar het station van Eijsden gebracht. De militairen vonden hun Spartaanse onderkomen niet goed genoeg voor de hoge ongenode gast. Op het station arriveerde uiteindelijk de keizerlijke trein met lijfarts, kapper en keukenpersoneel. Tegelijkertijd beraadde het kabinet in Den Haag zich over de vraag of de keizer tot Nederland moest worden toegelaten.

Tijdens het wachten op de trein ijsbeerde de keizer op het perron. Zodra zijn trein was gearriveerd stapte hij in. Het ruim toegestroomde volk (met daaronder veel Belgische vluchtelingen), was niet zuinig met ‘minder aangename uitingen’. Toen het bericht kwam dat de keizer in Nederland welkom was, werd de reis naar Amerongen voortgezet.

Twee van mijn grootouders waren destijds bij het station ooggetuige van deze gebeurtenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden