Met het mannenquotum haalt Schiphol zich de woede van het Kabinet op de hals

Uw politieke nieuwsbrief

Foto anp

Goedemiddag. Het is een dag vol hoon voor Schiphol, dat als eerste organisatie openlijk een mannenquotum hanteert.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Dat is zo geregeld.

Foto de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Het mannenquotum

Gisteren was het de dag van de collectieve verontwaardiging over de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers. Die storm was nog niet gaan liggen, of Schiphol trok plotseling alle politieke aandacht weg met dat raadselachtige statement over de aanstaande benoeming van de nieuwe president-directeur: het wordt een man. Logisch, vindt de gaande man, Jos Nijhuis, want in de vierkoppige directie zitten nu al twee vrouwen. Met nog een vrouw erbij zou het evenwicht zoekraken.

In de reacties vanuit de Tweede Kamer strijden spot en verontwaardiging om voorrang. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur, de enige vrouwelijke VVD-minister in het kabinet, reageerde als door een wesp gestoken: het is een 'idioot statement', vindt ze. En 'totale flauwekul'.

Premier Rutte sloot zich daar na afloop van de ministerraad bij aan. Op het onderwerp 'vrouwelijke kandidaten vinden' staat hij niet zo stevig in zijn schoenen sinds de formatie van afgelopen najaar, maar toch meent hij dat Schiphol fout zit. 'Als wat Nijhuis zegt waar is, dan zou 99 procent van de bestuursraden nu heel snel meer vrouwen moeten aannemen.'

De politieke vraag is nu vooral: wat als Schiphol gewoon doorzet en een man benoemt? Is dat in het licht van de discussie van vandaag nog acceptabel voor het kabinet, namens de overheid aandeelhouder van Schiphol? Daar liep Rutte vandaag niet op vooruit. Wel benadrukte hij dat Nijhuis in elk geval niet over zijn eigen opvolging gaat.

En passant deed hij ook nog een belofte, als antwoord op de vragen over de gang van zaken bij ING. Wordt hij later ook zo'n oud-premier (als Wim Kok en Jan-Peter Balkenende) die als politicus tegen te hoge beloningen ageert maar die als commissaris vervolgens goedkeurt? 'U zult mij nooit aantreffen in de raad van commissarissen in enige onderneming', zei Rutte. 'Alleen maar toezicht houden, commentaar leveren en niks kunnen doen, lijkt me helemaal niks.'

Minister Van Nieuwenhuizen. Foto anp

OPROEP VAN DE DAG
'Ga tellen'

Een niet alledaagse oproep van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken: 'Ga stemmen op 21 maart, maar vooral ook tellen!'

Uit een inventarisatie van de NOS blijkt dat in vele gemeenten een tekort aan stemmentellers dreigt: vijftien gemeenten komen minder dan twee weken voor de verkiezingen in totaal nog minstens 1200 tellers tekort.

Omdat de lokale verkiezingen gecombineerd worden met het referendum over de inlichtingenwet, moet er nog meer worden geteld dan anders en zijn er nog meer mensen nodig dan anders. 'We hebben grote formulieren die moeten worden uitgevouwen, we moeten partijen tellen, we moeten mensen tellen', aldus Ollongren.

Sommige gemeenten hebben inmiddels uitzendbureaus ingeschakeld om vrijwilligers te vinden, maar ook dat levert nog onvoldoende op. Kandidaten kunnen zich melden bij hun eigen gemeente.

Minister Ollongren. Foto anp

DEBAT VAN DE DAG
De radio

Zojuist begonnen op Radio 1: het radio-lijsttrekkersdebat. Zonder Geert Wilders en Thierry Baudet, die afhaakten, maar wel met alle andere lijsttrekkers uit de Tweede Kamer plus vier lokale voorgangers.

Tot 18.00 uur hier live te volgen. Uitgebreid verslag na afloop op volkskrant.nl.

50plus-voorman Henk Krol. Foto anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.