Met haar uitspraak doet Tania Kross zowel haar eigen talent als de integriteit van de jury tekort

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 16 maart.

Tania Kross tijdens een optreden met het Nederlands Philharmonisch Orkest, 9 maart 2016.Beeld anp

Brief van de dag: Tania Kross doet zichzelf en de jury tekort

Even over Tania Kross en de NPSCultuurprijs die zij won in 2000. In de krant van woensdag 14 maart zegt mevrouw Kross: 'In 2000 won ik de NPS Cultuurprijs. Niet omdat ik een betere artiest was dan Carice van Houten, maar omdat ik een curiositeit was. Een zwarte vrouw die zo goed kon zingen, dat bestaat toch niet.'

Ik was voorzitter van de jury toen, overigens zonder stemrecht. Bij de beraadslagingen na de finale was het Esther Apituley, het jurylid dat de muziek vertegenwoordigde, die zich zeer sterk maakte voor Kross: 'Gelooft u mij, dit is een zangstem van internationale allure.' Ik kan mij niet herinneren dat iets anders dan haar stem en presentatie ter sprake is geweest. De jury besloot toen eenstemmig Apituleys advies te volgen.

Met haar uitspraak doet mevrouw Kross zowel haar eigen talent als de integriteit van de jury tekort.

Jammer overigens dat de Cultuurprijs, die vlootschouw van jong talent, niet meer bestaat.

Joost Prinsen, mede namens de voltallige jury

Postcheque- en girodienst

Laten we ons geen illusies maken. Banken zijn er om aan ons te verdienen. Hoe meer hoe beter. Ook als dat moet door ons onnodige en te dure producten aan te smeren. Banken en verzekeraars verkochten aan de Nederlandse consument 7 miljoen woekerpolissen. Daarvoor werd binnen de organisaties en met tussenpersonen een verkoopcircus van duizenden mensen opgetuigd. Die werden met verkoopbonussen gestimuleerd om ons de illusie geven dat we verstandige besluiten namen.

Als de mogelijkheid zich voor doet, gebeurt dat zo weer. Er zijn politieke partijen die ons proberen te overtuigen dat een persoonlijke pensioenpot beter is dan een betuttelend collectief. Een nieuw bonuscircus in de maak. Hoelang zijn onze betaalgegevens nog veilig? ING haalde haar plannen om die gegevens te gelde te maken pas na protest van tafel. Enig innerlijk kompas? Vergeet het.

Ik pleit voor het oprichten van een neutrale, publieke instantie voor het betalingsverkeer, als alternatief voor de banken. Een moderne versie van de vroegere postcheque- en girodienst. Handelsbanken kunnen dan gewoon failliet gaan, zoals het hoort. Ik doe direct mee.

Dirk Fuite, Amsterdam

Waar woon je gezond?

In mijn omgeving staan op een en hetzelfde perceel een melkveebedrijf, een mestvergister met een capaciteit van 25 duizend ton, een mesthandelbedrijf met een mestbassin van wel 33 duizend kubieke meter en een open opslagmogelijkheid van 50 duizend ton. Er is vaak westenwind, dus wij krijgen altijd de volle laag van het lawaai van vrachtwagens, ontsnappingsgas van de vergister, reuk van de opslag en mestgeur van het melkvee.

Vorig jaar hebben wij de ramen van ons huis aan de westzijde permanent gesloten. Aan de oostkant zijn de luchtroosters nu open.

Onze woning ligt in het landelijke gebied. Tja, wat is nu prettig en gezond wonen? In de stad of op het Nederlandse platteland?

Ons huis heeft een houtkachel.

J.P. Kierkels, Boerakker

Blijft krant wel een meneer?

De Duitse feministe Marlies Kräger wenst door haar bank aangesproken te worden als Kundin, niet als Kunde (Ten eerste, 14 maart). Hier kennen wij uitdrukkingen als Moeder Natuur, Vadertje Staat, Anderhalve man en een paardenkop, Moeders pappot, et cetera. Kan dat straks allemaal nog? We kunnen maar beter voorbereid zijn. Dus Volkskrant, geef ons alstublieft uitsluitsel over de vraag of de krant wel een meneer blijft.

Roeland Loosen, Nijmegen

Verhuisoperatie

In het interview met Adriaan Schout (O&D, 13 maart) zegt deze Europadeskundige in het kader van de voorgenomen verhoging van het EU-budget: 'Bij het opstellen van een begroting moet je bij elke verhoging kijken waar het minder kan.'

Laat de Europese Unie een voorbeeld nemen aan Unilever, dat vanwege noodzakelijke bezuinigingen heeft besloten een van zijn twee hoofdkantoren op te geven. Waarom kan de EU dit goede voorbeeld niet volgen door de jaarlijks miljoenen kostende verhuisoperaties tussen Brussel en Straatsburg af te schaffen en eindelijk eens te kiezen voor één hoofdkantoor?

Roelof Boerma, Kudelstaart

Naar Rob Scholte

Aanstaande zondag mogen we met het Boekenweekgeschenk gratis met de trein. Ik stel voor om met zijn allen naar Den Helder te reizen om het Museum van Rob Scholte te bezoeken. Hij kan best een steuntje in de rug gebruiken. Dat wordt een heel gezellige dag en nog nuttig ook. Zegt het voort!

Hans Brouwer, Zeewolde

Socialisme

Cuba 1963: Socialisme of de dood.

Venezuela 2018: Socialisme en de dood.

Marcel Olrichs, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden