Met goede kernenergie is niets misVanaf 2015 kan in Nederland een tweede kerncentrale worden gebouwd. Goed dat het kabinet kernenergie weer ruim baan geeft.

Geweldig dat we al onze kaarten zetten op kernenergie! Maar dan wel de goede kernenergie die thorium (element 90) verbrandt in plaats van uranium (element 92). Ruim vijftig jaar geleden is gekozen voor uranium, omdat het plutonische afval ervan gebruikt kon worden om er atoombommen van te maken. Met thorium kan dat niet en sterker: het huidige uraniumkernafval kan veilig meeverbrand worden in de thoriumcentrales. Andere voordelen: het is veiliger en goedkoper om te delven, er is meer van voorradig en thorium is bovendien energierijker dan uranium. De bouwkosten van de thoriumreactor zijn per geleverde kilowatt lager dan van een kolencentrale en ze zijn overal inzetbaar waarbij een kleine reactor in twee jaar tijd is op te bouwen. Pas als na vijftig jaar de reactor opgebruikt is, blijft er een zeer kleine hoeveelheid radioactief afval over dat ter plekke veilig in glas kan worden opgeslagen.


India heeft veel thorium in de grond en is als eerste begonnen met de bouw van zes thoriumreactoren, waarvan de eerste dit jaar wordt opgeleverd. Het grootste gevaar van een uraniumreactor, een meltdown zoals destijds in Tsjernobyl, bestaat niet bij een thoriumreactor omdat er geen samengeperst koelwater is dat zou kunnen exploderen. India wijst ons de weg, maar iets houdt ons tegen. Welke geopolitieke overwegingen zitten hierachter? Er zijn toch genoeg uraniumcentrales om verouderde atoombomkoppen te kunnen vervangen? Of, beste Volkskrant, zit misschien de olielobby erachter?


Joep Bannenberg


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden