Volkskrant AvondVrijdag 22 november

Met ‘gierige vier’ verzet Rutte zich tegen verhoging EU-budget | Waarom de Republikeinen Trump blijven steunen | Het verhaal achter het waterballet dat de Vuelta van Kruijswijk verpestte

Mark Rutte arriveert op het Europees Parlement in Brussel. Beeld REUTERS
Mark Rutte arriveert op het Europees Parlement in Brussel.Beeld REUTERS

Vandaag in het nieuws

Rutte op ramkoers met Brussel: met ‘gierige vier’ verzet hij zich tegen verhoging EU-budget
Premier Rutte zet zijn hakken in het zand bij de omvang van de nieuwe meerjarenbegroting voor de EU. In een vertrouwelijke brief eist Rutte met zijn Deense, Zweedse en Oostenrijkse collega’s dat het EU-budget bevroren wordt op exact 1,00 procent van het Europese bruto nationaal inkomen (bni, een maat voor de omvang van de Europese economie).

Nederlandse staat hoeft IS-vrouwen en hun kinderen toch niet terug te halen
De staat hoeft 23 IS-vrouwen en hun 56 kinderen die in Noord-Syrische kampen zitten, toch niet terug te halen naar Nederland.

‘Onwelkome’ Broekers-Knol reist alsnog af naar Marokko
Naar eigen zeggen was ze niet welkom, maar na een dag vol verwarring zal de staatssecretaris van Asielzaken, Ankie Broekers-Knol, alsnog afreizen naar Marokko om te praten over het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale immigranten. Of dat veel gaat opleveren, blijft twijfelachtig.

Kabinet droomt van prachtige infrastructuur, maar moet geduld hebben
Al zijn door de stikstof- en pfas-perikelen tienduizenden bouwprojecten stilgevallen, dat weerhoudt het kabinet er niet van om ambitieuze infrastructuurplannen te lanceren.

Vanavond op de televisie

Van de makers van Planet Earth komt Serengeti (NPO 1, 20.35 uur), een serie met dierenverhalen vanaf de Oost-Afrikaanse savanne. Een jonge hyena moet op eigen benen leren staan en een mannetjesbaviaan gaat op zoek naar een vrouwtje. Om 23.40 uur op NPO 2 zie je Eye in the Sky. Een actuele thriller rond een internationale, op afstand gecoördineerde militaire operatie. Een stel zelfmoordterroristen moet worden uitgeschakeld voordat ze met stevig bepakte bomgordels hun schuilplaats in Nairobi verlaten. Meer tv-tips hier.

Video van de dag

Drie talenten, drie dromen: bekijk de videoserie Toekomstdromers
Zangeres Naaz, model Destiny en skateboarder Keet zijn hard op weg om hun dromen waar te maken. In een nieuwe videoserie nemen ze je mee in hun wereld.

Opinie

Juist door ver te reizen help je de wereld
Nu vliegen bereikbaar wordt voor alle lagen van de bevolking, zet de bovenklasse zich er onder het mom van duurzaamheid tegen af. Terwijl verre reizen empathie wekken voor andere culturen en een medicijn zijn tegen etnocentrisme, betoogt Hidde Boersma.

Aanraders van de redactie

Waarom de Republikeinen Trump blijven steunen
Zelfs Republikeinen die zich onafhankelijk van Trump opstelden, scharen zich achter hem nu de presidentsverkiezingen naderen. En toch zijn er eenlingen die het tegen hem durven op te nemen.

Vito Shukrula: ‘Ik ben het dagboek van criminelen.’  Beeld Jiri Buller
Vito Shukrula: ‘Ik ben het dagboek van criminelen.’Beeld Jiri Buller

‘Mijn beroepsgeheim is het slot op hun dagboek’
Advocaat Vito Shukrula staat verdachten bij in moord-, plofkraak- en drugszaken. Wat merkt hij van de verharding van de criminaliteit? ‘Ik begon als idealist, maar word steeds cynischer.’

Zijn de drankorgies in reality-villa’s nog wel van deze tijd?
RTL besloot donderdag het omstreden datingprogramma De Villa van de buis te halen vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag van de deelnemers. Is dit het begin van het einde van dit genre reality-show?

Waar kwam het water vandaan dat de Vuelta van Kruijswijk verpestte?
Kinderbadje, kapotte tuinslang, omgevallen waterfles. Over de valpartij van Jumbo-Visma in de ploegentijdrit op de eerste dag van de Vuelta bestaan vele theorieën. Tijd voor een reconstructie.

Ook zonder man en met een stuk minder drank blijft Penoza-actrice Olga Zuiderhoek onverwoestbaar laconiek
Olga Zuiderhoek (73) speelt al jaren de moeder van een Amsterdamse drugskoningin in de serie Penoza. Ook nu weer, in de film. ‘Ik leef me gewoon in, klaar.’

null Beeld Valentina Vos
Beeld Valentina Vos

Als Katrien Duck in First Dates zou zitten, zou ze wel aanbieden de rekening te splitten, maar boos wegbenen als je instemt
Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week: Katrien Ducks divagedrag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden