Met gevecht om de sportzalen is gevecht om Gorleben begonnen

De Duitse deelstaat Nedersaksen heeft beslag gelegd op alle openbare sportzalen rondom Gorleben. De betrokken gemeenten verloren dinsdag een kort geding, waarin zij de beslaglegging als onrechtmatig verklaard wilden zien....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

In plaats van de demonstranten nemen vanaf zaterdag duizenden leden van de mobiele eenheid hun intrek in de sportcomplexen. De mobiele eenheid zal worden ingezet bij de 'Endschlacht om Duitse kernenergie', zoals de politie de manoeuvre noemt.

De agenten zullen hun slaapplaats moeten veroveren, omdat gistermiddag, direct na het gerechtelijke vonnis, scholieren bijna alle sportzalen bezetten. In samenwerking met hun leraren en ouders werden de zalen gebarricadeerd.

Het plaatsje Gorleben aan de Elbe werd twintig jaar geleden aangewezen als voorlopige opslagplaats voor radioactief afval. Het Duitse actiewezen heeft beloofd het jubileumjaar met verhoogde inzet te gedenken en ervoor te zorgen dat het transport Gorleben niet bereikt.

Voor het eerst verklaarden alle burgemeesters van de omliggende steden zich solidair en werden moties aangenomen waarin de aanwezigheid van de mobiele eenheid werd veroordeeld. De brandweer weigerde water ter beschikking te stellen voor de waterkanonnen.

De regering van Nedersaksen zag zich genoodzaakt tegen deze burgerlijke ongehoorzaamheid op te treden. De rechter gaf haar gisteren gelijk. In Bonn kondigde minister Kanther van Binnenlandse Zaken voor donderdag een regeringsverklaring aan, waarin hij alle betrokkenen met klem verzoekt het hoofd koel te houden en het radioactieve transport niet in gevaar te brengen.

De trein met in totaal zes zogenoemde Castor-vaten wordt maandag in Dannenberg verwacht. De vaten worden daar 's avonds overgeladen op trucks, waarna het transport nog negentien kilometer over de weg moet afleggen naar de opslagplaats in de bossen van Gorleben. Vorig jaar mei leidde zo'n transport tot hevige veldslagen tussen politie en tegenstanders.

Actievoerders waren gisteren al actief. In vier deelstaten werden de bovenleidingen vernield van spoorbanen. Rondom Dannenberg werden weer rails doorgezaagd. De schade loopt in de miljoenen.

Inmiddels is de politie ook in actie gekomen. In de buurt van Gorleben is bij verschillende tegenstanders van kernenergie huiszoeking verricht. De twee woordvoerders van het lokale verzet werden voor verhoor meegenomen Actiemateriaal werd in beslag genomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden