Opinie

'Met gerichte training kan kroonprins in 2013 nationaal record wc-potwerpen pakken'

Zolang de Oranjes net doen alsof ze heel gewoon zijn, kunnen ze bij ons niet kapot. Of de koningin de formateur aanwijst of niet, interesseert ons geen biet, schrijft Bert Wagendorp.

Kroonprins Willem-Alexander werpt een wc-pot. Beeld null
Kroonprins Willem-Alexander werpt een wc-pot.

In Rhenen, begrijp ik, behoort het wc-potwerpen tot de oude tradities. Hoe dat zo is gekomen weet niemand, maar de traditie moet blijven. Er gaan al te veel tradities verloren.

Gelukkig was het wc-potwerpen gisteren, toen de koninklijke familie Rhenen bezocht, opgenomen in het programma. Daarmee is de toekomst van het wc-potwerpen verzekerd. Het zou me niet verbazen wanneer het wc-potwerpen tijdens Koninginnedag 2013 een landelijke doorbraak beleeft, dat kort daarna de Koninklijke Nederlandse WC-potwerpen Bond het levenslicht ziet en we er weer een mooie nationale sport bij hebben, waarin we de besten van de wereld zijn.

Misschien heb ik niet goed opgelet, maar ik miste gisteren wel het koekhappen. Die traditie zit daarmee meteen in de gevarenzone, evenals het visbijten. Ook het steltlopen ontbrak. Gelukkig was de zeepkist wel terug. Evenals het sjoelen.

Kroonprins Willem-Alexander moest gisteren ook wc-potwerpen. Zijn broer Constantijn en neven Maurits en Bernhard hadden al een poging gewaagd, maar hun worpen waren bijzonder zwak. Nu moest de kroonprins de eer van de Oranjes redden. Het was een spannend moment. Volgens de jaarlijkse NOS-enquête is het percentage Nederlanders dat Willem-Alexander gereed acht voor de troon 59 procent, ver onder het percentage van een paar jaar geleden. Ook is de kroonprins er niet in geslaagd zijn moeder van de tweede plaats te verdrijven in het klassement van populairste Oranjes - achter de ongenaakbare Máxima.

Zou hij falen bij het wc-potwerpen, dan moest worden gevreesd voor nóg desastreuzere cijfers in 2013. Mogelijk zou zelfs de troonsbestijging ter discussie komen te staan.

Op Koninginnedag liggen de Oranjes onder een vergrootglas. De band tussen volk en familie wordt bevestigd, en daarbij telt elk detail. Dit jaar was het volgens Astrid Kersseboom van de NOS vooral essentieel of de koningin iets zou zeggen over haar ongelukkige zoon Friso. Dat deed ze. 'Het is jammer en verdrietig dat onze familie niet compleet is', zei Beatrix.

Volgens Marieke de Vries, de Youri Mulder van de koninklijk huis-analyses, gebeurde dit op 'best luchtige toon'.

'Ze zei het wel een beetje stotend, bijna', bracht Kersseboom, zeg maar de Tom Egbers van het Koninginnedag-nagesprek, daar tegenin. 'Even een beetje emotioneel.' Dat was volgens Marieke 'die drempel die ze over moest'.

Hoe dan ook, Beatrix gaf in elf woorden de republikeinse beweging weer een optater. Wij adoreren de koningin - om haar blijken van menselijke emotie. Wij zijn gek op Máxima achter in een zeepkist. We houden van touwtrekkende prinsen. Zolang de Oranjes net doen alsof ze heel gewoon zijn, kunnen ze bij ons niet kapot. Of de koningin de formateur aanwijst of niet, interesseert ons geen biet.

Willem-Alexander trad pas in het strijdperk na een stevige warming-up van de werparm. De kroonprins leek zich ervan bewust dat er veel op het spel stond. Hij concentreerde zich, nam een aanloop en wierp de wc-pot krachtig van zich af.

Het was een meesterlijke worp. Misschien had Willem-Alexander moeten kiezen voor iets meer curve, maar ook zonder boog wist hij een indrukwekkende afstand te overbruggen. Hij verbeterde zelfs op een haar na het record. Met gerichte training in de tuin van Villa Eikenhorst moet hij in 2013 in staat worden geacht het nationaal record te pakken.

Het is wel te hopen dat de NOS discreet zal omgaan met de beelden. De hele wereld hoeft niet te zien hoe ons aanstaand staatshoofd met wc-potten werpt. Maar wij weten genoeg. Willem-Alexander begrijpt zijn volk en is klaar voor de troon.

Bert Wagendorp is columnist van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden