Met geduld en liefdevol cynisme

De 10-0 nederlaag tegen PSV had niet gemogen, maar is wel geleden. Feyenoord moet er overheen komen met de mensen die er nu zijn.

Bart Jungmann

rotterdam Eens in de zoveel tijd krijgen de hangmannen van Feyenoord bezoek van camera's op hun vaste plekje bij De Kuip. Vroeger vonden ze dat vervelend, want camera's komen alleen als er slecht nieuws te halen is in Rotterdam-Zuid.


Maar alles went, ook slecht nieuws. Dus opent de kring der hangmannen zich als een camera zich er met haar grote snufferd tussen duwt. Natuurlijk willen ze hun onderlinge gemopper delen met de rest van Nederland.


Feyenoord is als een bokser die al honderd keer tegen het canvas is geslagen, maar nooit knock-out zal gaan. Met liefdevol cynisme wordt de grootste nederlaag uit de geschiedenis van Feyenoord maandagmorgen ten grave gedragen.


Natuurlijk doet het pijn, zeggen de hangmannen. Hun hele leven gaven ze aan Feyenoord en wat krijgen ze ervoor terug? 10-0 tegen PSV! Ze zijn te kakken gezet, de hangmannen, en niet zo'n beetje ook. Maar wat moet je? Je kunt moeilijk je club laten zakken. Nee, je wacht met veel geduld en incasseringsvermogen tot je club er weer bovenop is.


Een half uurtje later zal Leo Beenhakker in de persruimte van de Kuip min of meer hetzelfde beweren. Met een beetje fantasie (en uiteraard alle respect) zou je Leo Beenhakker de grootste hangman van Feyenoord kunnen noemen. Net zo'n gelooide kop, net zulk liefdevol cynisme.


Op de vraag of Feyenoord er weer bovenop kan komen, antwoordt de technisch directeur: 'Wat moeten we anders? De zaak sluiten en er hier een zwembad van maken?'


Leo Beenhakker is naar de persruimte gekomen om te zeggen dat de positie van trainer Mario Been niet ter discussie staat; niet bij de spelers, niet bij de directie en niet bij de raad van commissarissen. 'We gaan nu geen paniekvoetbal spelen. Mario Been functioneert fantastisch.'


Het enige dat Beenhakker hem zou kunnen verwijten, is een te grote betrokkenheid. 'Zo'n nederlaag doet dubbel pijn omdat het jouw kluppie is. Dat zijn emoties die je als coach moet kunnen scheiden.'


Been heeft zich daardoor kwetsbaar gemaakt, maar dat zal geen reden zijn hem eruit te gooien. Wie moet zijn plaats innemen? 'De messias woont niet om de hoek.'


Bijna een uur lang houdt Beenhakker een gloedvol betoog over een nederlaag die niet kan en niet mag. Maar die nederlaag is wel geleden en Feyenoord moet er overheen komen met de mensen die er nu zijn.


Beenhakker: 'Toen ik hier kwam in 2009 was het salarisbudget voor de spelersgroep ruim 19 miljoen. Nu is dat 12 miljoen.' Hij wil maar aangeven: dat zijn de riemen waarmee Feyenoord moet roeien.


De club is niet in staat geweest routiniers te behouden en werd gedwongen jonge spelers voor de leeuwen te gooien. 'Jongens die normaal gesproken naar Excelsior waren gegaan, hebben we nu zelf hard nodig.'


Leo Beenhakker heeft ze maandagmorgen even toegesproken, zijn jongens. Hij heeft ze gezegd dat het nu niet meer gaat om de vraag of ze goed of slecht zijn. Met dergelijk existentiële vragen moeten ze zich niet bezig houden. Het gaat om het besef dat ze goed genoeg zijn om in de middenmoot te eindigen. 'Het gaat erom dat ze weer in zichzelf gaan geloven.'


Gelukkig wacht woensdagavond alweer de thuiswedstrijd tegen VVV. Ze kunnen Leo Beenhakker een hoop vertellen, bijvoorbeeld over de wenselijkheid van psychologische bijstand voor die jonge gasten. 'Maar de beste psychologenbank staat op het veld.' Geen betere medicatie dan een goede prestatie.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden