Met Freud op zoek naar de moordenaar

Frieda Klein, de heldin uit de nieuwe Nicci French, is psychoanalytica. Ze helpt inspecteur Karlsson moordzaken op te lossen en staat daarmee in een traditie die begon met Spellbound van Alfred Hitchcock.

Frieda Klein zwerft 's nachts graag in haar eentje door de straten van Londen om de chaos in haar hoofd tot bedaren te brengen. Ze is midden dertig, slank en met haar donkere ogen en lange zwarte haar een aantrekkelijke verschijning. Maar ook een stuurse verschijning. Ze lacht zelden, heeft niet meer dan een handjevol vrienden en laat weinig van zichzelf zien. Daarentegen ziet ze met haar getrainde blik veel van anderen. Ze is psychoanalytica en ontvangt dagelijks in haar privépraktijk mensen van wie het leven uit de rails gelopen is. Daarnaast helpt ze van tijd tot tijd de politie bij het oplossen van moordzaken.


Frieda Klein is de hoofdpersoon van de vorig jaar begonnen thrillerreeks van Nicci French, de naam waaronder het schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French sinds 1995 publiceert. In het eerste deel, Blauwe maandag, raakt Frieda via een patiënt betrokken bij de verdwijning van een 5-jarige jongen. Tegen de tijd dat de zaak is opgelost, weet inspecteur Karlsson dat een psychoanalytica met haar eigen invalshoek, mensenkennis en intuïtie een belangrijke bijdrage aan zijn speurwerk kan leveren en is Frieda ervan overtuigd dat ze nooit meer iets met politiewerk te maken wil hebben. Toch laat ze zich in het zojuist verschenen tweede deel van de serie, Dinsdag is voorbij (Tuesday's Gone), opnieuw door Karlsson over de streep trekken. Dit keer gaat het om een onbekende man die al weken dood is en zittend op een bank wordt aangetroffen in het huis van een vrouw met zware psychische problemen. De man is naakt, opgetuigd met lippenstift en een kam in zijn haar, heeft een koffiebroodje in zijn vlekkerige blauwe hand, twee volle kopjes thee bij zijn voeten en een ontbrekende middelvinger. Heeft de verwarde vrouw de man vermoord? De politie kan geen zinnig woord uit haar krijgen, wat voor Karlsson de reden is Frieda erbij te halen.


Karlsson staat vrijwel alleen. Zijn collega's vragen zich af wat de politie in godsnaam moet met een psychoanalytica en haar vage intuïties. Ze zouden beter moeten weten, want het succesvol inschakelen van een psychoanalyticus bij het oplossen van moordzaken kent een lange traditie in de wereld van thrillers en misdaadliteratuur.


Lees verder op pagina 3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden