Met fiets in de TGV

Fietsers mogen gebruikmaken van de TGV, de Franse hogesnelheidstrein. 'Het gaat om de verbinding met Avignon en Marseille, maar op welke treinen de fiets precies mee mag, zijn we nog aan het uitzoeken', zegt J....

Op de 'gewone' nachttreinen naar Parijs mag de fiets al mee. Het is nu een kwestie van overstappen in Parijs. De mogelijkheid om de fiets mee te nemen op de TGV wordt genoemd in een internet-overzicht van de Zwitserse spoorwegen: www.

sbb.ch/pv/velobahn d.htm.

Rover zal - maar die service is alleen voor leden - over ruim een maand een nieuwe versie van een folder uitbrengen met alle gegevens over internationale fiets-treinverbindingen.

Efteling draait warm

De Efteling is aan het warmdraaien voor de viering van het vijftigjarig bestaan volgend jaar. Vorige week is de 75 miljoenste bezoeker 'als een ster' binnengehaald en op 1 april, de verjaardag van de Efteling, moet een theater van ongeveer 27 miljoen gulden bedrijfsklaar zijn.

Wat in 1933 ooit begon met twee kapelaans die een speeltuin in Kaatsheuvel stichtten, is uitgegroeid tot een investeringsmachine van formaat. Het theater is volgens de Efteling de eerste stap naar de bouw van een 'Uitpark', een uitgaanscomplex met winkels en eetgelegenheden.

Dat kost, inclusief het theater, ongeveer 120 miljoen gulden. De Efteling steekt de komende jaren nog eens 150 tot 200 miljoen gulden in de bouw van pakweg 450 vakantiebungalows. Die komen in de bossen bij Villa Pardoes ten zuiden van het eigenlijke park.

Op 1 april wordt niet zozeer herdacht dat twee kapelaans iets deden voor de plaatselijke jeugd, maar wel dat begin jaren vijftig het idee voor een Sprookjesbos vorm kreeg. Met hulp van Anton Pieck en cineast Peter Reynders werd het bos in 1952 gerealiseerd en daarmee was een hartewens in vervulling gegaan van de plaatselijke politiek die alternatieve werkgelegenheid zocht voor de kwijnende leerindustrie in de Langstraat.

De Efteling trok in de beginjaren al een half miljoen bezoekers per jaar, wat geleidelijk is opgelopen tot jaarlijks 3 miljoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden