Met extra controles op straat wil Peking gelukzoekers weren

China vindt dat het te veel mensen op bezoek krijgt die zich niet aan de regels houden. De politie van Peking is daarom begonnen met het strenger controleren van de verblijfsvergunningen van buitenlanders.

SHANGHAI - Vooral jonge gelukzoekers weten China steeds beter te vinden, zo is de indruk van de autoriteiten die met het vreemdelingenbeleid zijn belast. Ze zoeken werk maar hebben daar meestal geen vergunning voor. Doorgaans beschikken ze alleen over een toeristenvisum - dat soms ook nog verlopen is.


China is door zijn economische groei een interessant land geworden om werk te zoeken. Dat geldt ook voor jonge afgestudeerden uit landen in Europa waar de economie in mineur is, zoals Spanje en Griekenland. Omdat het moeilijk is een werkvergunning te krijgen, komen jongeren op een toeristenvisum. Vervolgens blijven ze hangen.


Peking gaat in buurten waar veel buitenlanders rondlopen, zoals de uitgaansbuurt Sanlitun, op straat vaker papieren controleren, meldt een politiewoordvoerder deze week in de partijkrant Global Times. Ook worden inwoners van de Chinese hoofdstad opgeroepen de kliklijn van de politie te bellen als ze illegale vreemdelingen in hun omgeving vermoeden.


De campagne wordt nu toegespitst op Peking, maar ook in Shanghai en Guangzhou wordt strenger opgetreden. In Shanghai zijn duizenden Filipijnse vrouwen, die veelal in de huishouding en de horeca werkten, het land uit gestuurd. Guangzhou, waar veel Afrikanen goedkoop spullen komen inslaan, let sinds vorig jaar beter op de geldigheid van visa.


Schattingen van het aantal illegalen in China lopen in de tienduizenden. Volgens het ministerie van Openbare Veiligheid werden vorig jaar ruim twintigduizend buitenlanders aangehouden die niet de vereiste papieren hadden. Dat is overigens slechts een fractie van het aantal bezoekers, dat vorig jaar ruim 54 miljoen bedroeg.


De Pekingse politie zegt dat er onder de buitenlanders zonder juiste papieren steeds meer mensen zijn die crimineel gedrag vertonen. De partijkrant noemt als voorbeeld het geval van een Britse jongeman die vorige week in beschonken staat een Chinees meisje lastigviel. De man werd vervolgens aangevallen door omstanders.


Het niveau van de bezoekende buitenlanders baart China al langer zorgen. Waren het vroeger vooral managers en handelslui, recentelijk is een trend zichtbaar van jongere gasten die op de bonnefooi naar China komen om hun geluk te beproeven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden