nieuwsGroningen

Met einde gaswinning is ook het einde voor GasTerra nabij

GasTerra, het handelshuis in Gronings gas, wordt de komende jaren ontmanteld. Dat meldde minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) maandag aan de Tweede Kamer. Aanleiding is de versnelde afbouw van de gaswinning in Groningen. 

Het kantoor van GasTerra in Groningen.Beeld ANP

Vanwege het risico op aardbevingen wordt de gaskraan in Groningen waarschijnlijk al in 2022 definitief dichtgedraaid, meldde Wiebes onlangs al. Verrassend kan het einde van het verkoopkantoor daarom niet worden genoemd. Als gevolg verdwijnen bij GasTerra de banen van zo’n 165 medewerkers. Voor hen wordt een sociaal plan opgesteld. 

Tot de afsplitsing in 2005 was GasTerra onderdeel van Gasunie, dat het transport van aardgas regelt. Het in Groningen gevestigde bedrijf is voor de helft eigendom van de Nederlandse Staat. De andere helft is in handen van de energiereuzen Shell en ExxonMobil, tevens samen eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). 

Historische betekenis

In 2018 had GasTerra nog een omzet van 11,8 miljard euro. Het gros van de winst vloeit rechtstreeks naar de schatkist. In dat jaar was Nederland vanwege de afbouw van de gaswinning overigens ook voor het eerst netto-importeur van aardgas.

Ceo Annie Krist van GasTerra benadrukt in een verklaring de historische betekenis van het aandeelhoudersbesluit. ‘De geschiedenis van GasTerra gaat terug tot het begin van de gasproductie in Groningen, begin jaren zestig. De activiteiten van onze onderneming zijn nu in hun laatste fase beland, maar in de jaren die komen nog net zo essentieel als ze in het verleden waren. Het is nu onze belangrijkste opdracht om de geplande afbouw verantwoord vorm te geven, met inachtneming van de belangen van ons personeel en alle overige stakeholders.’

Gronings gas: van onzichtbaar goud tot on-Nederlands overheidsfalen

Jarenlang was de gaswinning in Groningen vooral een melkkoe voor de staat, waarvan de risico’s werden gebagatelliseerd. Hoogstens het servies zou een keertje rammelen. 

Na een monument ter ere van de voorspoed die het gas Nederland bracht, kreeg Groningen dit jaar ook een monument om de keerzijde te herdenken.

Het is druk in rechtbank. De gaskraan gaat dicht, maar het getouwtrek en het wantrouwen zijn nog niet voorbij.

Ook de Gasunie denkt na over de toekomst. Heet het bedrijf straks de Waterstofunie?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden