Met een pinapparaat haalt collectant KWF meer op

AMSTERDAM - Het excuus 'sorry, ik heb geen kleingeld bij me' is verleden tijd. In elk geval bij collectes waarbij KWF Kankerbestrijding gebruikmaakt van mobiele pinapparaten.

'Als ik het apparaat liet zien, kreeg ik louter positieve reacties', vertelt collectant Job Smeltink. Het bestuurslid van de KWF Kankerbestrijding in Utrecht liep met twaalf andere collectanten de terrassen af om op de laatste avond van de collecteweek geld in te zamelen.

KWF Kankerbestrijding is met Maestro een proef met 'mobiel collecteren' begonnen naar aanleiding van de grootschalige diefstal van collectebussen vorig jaar in Den Haag. Volgens KWF-woordvoerster Marsja Meijer moet het ertoe leiden dat collectanten minder contant geld afleveren, zonder dat het ten koste gaat van de opbrengst. Inmiddels zijn 33 collectanten terrassen langsgegaan met zowel een collectebus als een mobiel pinapparaat bij zich.

Meijer zegt verrast te zijn door de hoogte van enkele pinbetalingen. Collectant Job Smeltink heeft daar wel een verklaring voor. 'De mensen die gebruikmaakten van het pinapparaat gaven over het algemeen grotere bedragen dan de mensen die dat cash deden. Dan hangt het er maar net van af hoeveel geld je in je portemonnee hebt.' Pinnen brengt volgens Smeltink voor velen een bepaalde gemakzucht met zich mee. 'Je pint niet zo snel één euro, maar eerder een ronder bedrag zoals een euro of vijf.'

Volgens de eerste schattingen zijn er enkele honderen euro's binnengehaald met de pinapparaten. 'Dat lijkt weinig, maar vergeet niet dat het een kleine proef in een grote collecteweek is', zegt Meijer. De officiële cijfers worden pas in december vrijgegeven.

De woordvoerster houdt een slag om de arm. 'We weten niet zeker of mensen meer pinnen dan ze contant zouden geven.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden