'Met een mes sneed hij zichzelf'

Patiënten bedreigen zorgverleners. Ook in de praktijk van huisarts Nieuwdorp in Brunssum.

ANNEKE STOFFELEN

Patiënten intimideren zorgverleners steeds vaker om behandeling of medicatie af te dwingen, signaleren artsen in een enquête van de medische ledenorganisatie VvAA. Huisarts Willem Nieuwdorp (65, sinds twee jaar gepensioneerd) kreeg in zijn praktijk in Brunssum te maken met een gewelddadige patiënt die kalmeringspillen eiste.

'Terwijl ik mijn spreekuur hield, meldde zich een jongeman aan de balie. Hij wilde tranquillizers hebben. Terecht weigerde de assistente hem een recept te geven, de man stond niet eens als patiënt ingeschreven in onze praktijk. Maar de man werd zeer opstandig. Gelukkig werd de assistente door de balie beschermd. Ze belde mij voor hulp.

'Ik probeerde rustig met de man in gesprek te gaan en hem de praktijk uit te krijgen. Dat lukte niet, hij werd handtastelijk. Met enige drang werkte ik hem naar buiten en deed snel de deur dicht. Hij bleef staan schreeuwen dat hij mij wel zou krijgen.

'Toen pakte hij een scheermes uit zijn zak en sneed zichzelf. Hij gilde dat hij hiv-positief was en dat hij mij zou besmetten. Het bloed uit zijn arm begon hij aan de deur en de ramen af te vegen. Dat ging me toch te ver, dus met het hart in de keel ging ik weer naar buiten. Ik heb hem met fysiek geweld op de grond gewerkt en ben weer naar binnen gegaan. Daarna is hij vertrokken.

'Zo'n incident houd je wel even bezig. Je denkt toch: wat als zoiets in de spreekkamer was gebeurd? We hebben daarna bijvoorbeeld de opstelling gewijzigd, zodat in geval van een calamiteit de arts eerder bij de deur is dan de patiënt.

'Dit is de enige keer dat ik fysiek geweld heb meegemaakt. Wel is het vaker voorgekomen dat patiënten op zeer dwingende wijze om medicatie of een behandeling vragen. Soms schrijven ze zich uit als patiënt omdat je aan die druk geen gehoor geeft. Dat is dan nog een relatief vriendelijke manier.

'Het gebeurt ook dat ze dreigen in de trant van 'als je mij die behandeling niet geeft, dan krijg ik je wel te pakken'. Of er wordt gedreigd met een tuchtzaak. Patiënten zijn veel mondiger geworden en dat is prima. Maar je kunt geen behandeling afdwingen. Ik ben altijd een stijfkoppige arts geweest. Als ik een bepaalde aanpak niet zinvol vind, krijgt de patiënt die niet. Dat praat zich wel rond en heeft waarschijnlijk tot gevolg dat bepaalde groepen patiënten niet meer naar je praktijk komen, maar dat is dan maar zo.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden